Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, Lietuva pagal žmonių nutukimą – viena pirmaujančių Europos valstybių. Antsvorio problemų turi daugiau nei 60 proc. vyrų ir beveik 45 proc. moterų. Sertifikuoto mitybos specialisto Gedimino Čižausko teigimu, norintiems atsikratyti nereikalingų kilogramų, derėtų rečiau lankytis maitinimo įstaigose ir namuose gaminti netgi tokius produktus, kaip duona ar ledai.
„Namuose ruoštą maistą galima maksimaliai pritaikyti individualiems poreikiams, o maitinimo įstaigose maistas gaminamas visiems vienodai, – teigia G. Čižauskas. – Užsisakę patiekalą, žmonės dažniausiai nežino, kiek jame kalorijų, kiek ir kokių prieskonių bei maisto priedų naudota, koks kiekis aliejaus piltas į keptuvę – trūksta atsakymų į svarbius klausimus, kylančius besilaikančiam sveikos mitybos principų.“ G. Čižauskas atkreipia dėmesį, kad kai kurios maitinimo įstaigos, siekdamos sutaupyti, gali naudoti prastesnės kokybės produktus ir tai gali atsiliepti valgančiojo sveikatai.
Mitybos specialisto teigimu, namuose galima pasigaminti ne tik patiekalus, bet ir kai kuriuos produktus, kurie bus ne tik sveikesni, nei pirktiniai, bet ir kainuos mažiau.
- Duona. Parduotuvėje pirktoje duonoje galima aptikti nemažai cukraus, kartais – netgi maisto priedų, sustiprinančių duonos skonį ir ilgiau išlaikančių jos šviežumą. Kepant duoną namuose, šių priedų dėti nereikėtų, o cukrų, jeigu norisi saldesnio gaminio, galima pakeisti medumi. Be to, duoną galima išsikepti ir nenaudojant mielių. Mitybos specialistas pataria duoną gardinti įvairiais grūdais, džiovintais vaisiais ar sezamo sėklomis.
- Makaronai. Namuose pasigaminti makaronus nėra sudėtinga – tereikia miltų, kiaušinių ir šiek tiek druskos, o turint specialius virtuvės įrenginius, galima mėgautis tiek įprastais spagečiais, tiek ir lazanijai skirtais lakštiniais. Mitybos specialistas naminiams makaronams pataria rinkti glitimo neturinčius miltus. Be to, labai svarbus terminis apdorojimas (virti ar troškinti makaronai sveikesni, nei kepti ant aliejaus) bei padažas. Gaminant padažą, reikėtų nenaudoti aliejaus, geriausia vandenyje lengvai patroškinti daržoves su žiupsneliu druskos ir pipirų. Svarbu atminti ir paprastą dalyką – kuo didesnė porcija, tuo daugiau kalorijų, tad akylai stebinčiam svorį, bet alkanam žmogui patartina geriau pasirinkti nedidelę porciją makaronų, tačiau papildomai pasimėgauti sriuba ir vaisių desertu.
- Ledai. Pavojingiausi pramoninėje ledų gamyboje naudojami ingredientai lieknėjantiems yra šie: aliejus, riebalai, cukrus, šokolado glaistai ir kiti priedai. Turint virtuvės mašiną, namuose galima pasigaminti nekaloringus ledus iš lieso jogurto, vaisių ir kitų natūralių produktų. Dar vienas variantas svorį metantiems smaližiams – vaisių šerbetas.
Čižausko teigimu, kokybiški maisto gaminimo įrankiai ir indai taip pat gali būti sveikesnio patiekalo priežastimi. Pavyzdžiui, į nelimpančio paviršiaus keptuves galima visai nepilti aliejaus arba įlieti tik nedidelį jo kiekį, taip pat galima naudoti purškiamą aliejų, kurio dozavimas itin patogus. Be to, nemažiau svarbu turėti gerą buities techniką. Tam, kad žmonės galėtų namuose patys išsikepti duoną, būtina turėti gerą orkaitę. Rekomenduotina naudoti ir taip vadinamą picos akmenį – keraminę akmens plokštę, ant kurios susiformuoja traškus apvalkas, o vidus išlieka minkštas.
„Maisto gaminimo namuose tendencija jau padėjo stiprius pamatus lietuvių kultūroje, – teigia įmonės „Bosch“ pardavimų Baltijos šalims vadovas Adomas Pesliakas. – Be, abejo, maitinimo įstaigų paslaugų populiarumas ar prekybos centrų apyvarta dėl to nemažėja, tačiau vis daugiau žmonių nori namuose gaminti tuos produktus, kurių gamyba supaprastėjo atsiradus naujiems buities prietaisams ar jų funkcijoms.“ A. Pesliako teigimu, buitinės technikos gamintojai nuolatos tobulina virtuvės įrangą ir pasiūlo naujas funkcijas, leidžiančias pačiam žmogui pasigaminti daugelį patiekalų ir gėrimų: nuo makaronų lakštinių ar ledų iki sluoksniuotos latte kavos.