Šiuo metu vaikai darželiuose ir mokyklose maitinami atsižvelgiant į kalorijas ir rekomenduojamas maistinių medžiagų normas (angliavandenius, baltymus, riebalus), tačiau nėra vertinama vitaminų, mineralinių medžiagų, riebalų rūgščių ir skaidulinių medžiagų kiekiai. Daugelis pasakytų, juk pinigų maitinimui skiriama mažai ir negalima atsižvelgti į sveikumą. Mes siūlome Lietuvos mokykloms ir darželiams šiuolaikiškus ir sveikatai palankius patiekalus, kurie atitinka vaikų maitinimo aprašą ir neviršija vaikų maitinimui skirtų biudžeto lėšų.
„Peržiūrėjome sukurtą valgiaraštį, vertiname – puikiai, turime tik keletą nežymių pastabų. Sveikatai palankaus valgiaraščio parengimas – pažangus nevyriausybinės organizacijos žingsnis, įgyvendinant Lietuvos, Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos sąjungos sveikatos politiką, skirtą gyventojų, ypač vaikų, mitybai gerinti“, – džiaugiasi Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.
Vaikų maitinimas darželiuose ir mokyklose turi ne tik privalumų
Vieni tėveliai nepatenkinti vaikų maitinimu ugdymo įstaigose, kiti džiaugiasi. Tam yra pagrindo, nes maitinimas ugdymo įstaigose turi ne tik trūkumų, bet ir privalumų. Pagrindiniai privalumai, kad vaikai valgo ne mažiau tris kartus per dieną šviežiai ruoštą maistą. Vaikų maitinime uždrausta daugybė menkaverčių ir žalingų maisto produktų, ribojama cukraus ir druskos kiekiai. Tačiau kiti tėveliai, kurie mato trūkumus reikalauja pokyčių. Tuo tarpu ugdymo įstaigų maitinimo atstovai, teigia: „Mes nežinome kaip pagaminti, kad būtų sveikatai palanku, vaikai valgytų, būtų patenkinti tėvai ir mes neviršytume biudžeto“. Visi norime, kad mūsų vaikai būtų sveiki ir suprantame, kad vaikų mityba turi būti ne tik sotumu grįsta, bet privalo būti sveikatai palanki.
„Bulvės, batonas, riebūs padažai – kasdienybė ugdymo įstaigų valgiaraščiuose. Šviežių daržovių ir vaisių patvirtintuose valgiaraščiuose vidutiniškai apie 200 gramų. Tuo tarpu Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja suvalgyti ne mažiau nei 400 gramų per dieną arba nuo trijų iki penkių porcijų. Gerai, jei grįžęs namo vaikas gauna ne tų pačių miltinių ar bulvinių patiekalų, o šviežių daržovių ir vaisių.
O kur dar mėsa, kuri valgoma, ne tik, kad kiekvieną dieną, bet net kelis kartus per dieną. Ne, mes nieko prieš mėsą, bet gyvūninės kilmės produktai turi būti vartojami saikingai. Žinoma, virtos dešros ir dešrelės bei kiti perdirbti mėsos gaminiai tiekiami vaikų maitinime leistini, nors daugeliui tėvelių iškylantis klausimas, ar tai legalu? Taip, vaikų maitinimo aprašas draudžia rūkytus mėsos ir žuvies gaminius, o virti leistini, tačiau turi atitikti nustatytus aukščiausios rūšies mėsos gaminių kokybės reikalavimus ir druskos kiekis turi būti ne didesnis nei 1,7 gramo 100 gramų produkto. Kodėl ankštinės kultūros dingo iš mūsų raciono, juk Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja mėsą valgyti ne dažniau tris kartus per savaitę, o ankštinės kultūros puiki ne tik mėsos baltymų alternatyva, bet turtingos skaidulinėmis medžiagomis”, – aiškina VšĮ „Tikra mityba“ direktorė Danguolė Gasparavičienė.
„Valgiaraščiai sudaromi atsižvelgiant į rekomenduojamas paros normas, kalorijų kiekius, tačiau nėra vertinama rekomenduojamų vitaminų, mineralinių medžiagų, skaidulinių medžiagų kiekiai ir tas įtakoja, kad vaikai valgo Tarybinių laikų, pagrinde, bulvinius ir miltinius patiekalus. Miltai – rafinuoti, rečiau bulvės virtos su lupena, dažniau bulviniai blynai, bulvių plokštainiai, cepelinai ir kiti stipriai perdirbti patiekalai iš bulvių. Taip, tokie patiekalai sotu, bet kasdieninė mityba turi būti įvairesnė su šiuolaikiškų patiekalų prieskoniu. O kur dar batonas, kiekvieno valgymo metu, kurio vaikai suvalgę nevalgo nieko daugiau. Ar tai vertinga“, – retoriškai klausia sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.
Ką mes siūlome?
Mityba – politinė tema. Pozicija ar opozicija priklauso nuo kasdieninių įpročių ir šeimos tradicijų. Maitindami vaikus namuose, remiamės savo požiūriu, to paties tikimės ir išleisdami vaiką į darželį ar mokyklą. Tačiau visi tėveliai sutiks, kad linkime savo vaikui sveikatos, todėl mityba turi būti ne tik fiziologinių poreikių ir sotumo patenkinimas, bet turi būti sveikatai palanki.
„Dirbant šioje srityje eilę metų, žinome, kas ne tik sveikatai palanku, bet laiko ir piniginių kaštų atžvilgiu įgyvendinama realiai ugdymo įstaigose. Mūsų sukurtas penkių dienų bandomasis valgiaraštis su šiuolaikiškais ir sveikatai palankiais patiekalais, kuriuose ne tik gausu vitaminų, mineralinių medžiagų, antioksidantų, riebalų r., bet ir skaidulinių medžiagų. Parinktas tausojantis patiekalų gamybos būdas, kuris neleidžia susidaryti kancerogeninėms medžiagoms ir išsaugo vertingas maistines medžiagas. Šviežių daržovių ir vaisių vaikai gaus ne tik per pietus, bet kiekvieno valgymo metu t.y. ne mažiau tris kartus per dieną. Šį valgiaraštį, pirmiausia, planuojame įdiegti iniciatyvos „Sveikatai palankūs“ ugdymo įstaigose. Šiuo metu vykdome sveikatai palankios mitybos mokymus ugdymo įstaigų bendruomenėse. Ateityje planuojame surengti darželių bei mokyklų virėjų mokymus, kad jos mokėtų ne tik gaminti pagal technologines korteles, bet tikimės perteikti kūrybiškus pateikimo būdus” – nurodo VšĮ „Tikra mityba“ direktorė Danguolė Gasparavičienė.
Sveikatos apsaugos ministerija iniciatyvą palaiko
Nuo 2015 m. rugsėjo 1 d. startavusi Kauno apskrityje socialinė iniciatyva „Sveikatai palankūs”, kurios pagrindinis tikslas įdiegti sveikatai palankius patiekalus vaikų valgiaraščiuose ne tik ugdymo įstaigose, bet ir namų ūkiuose, propaguojant ugdymo įstaigų bendruomenėse sveikatai palankią mitybą.
„Džiaugiamės tokiomis iniciatyvomis, nes tiek fizinis, tiek dvasinis pagrindas žmogaus sveikatai padedamas dar vaikystėje, todėl svarbu kuo anksčiau pradėti gyventi suvokiant savo elgesio pasekmes. Sveikatos apsaugos ministerijos atlikti tyrimai rodo, kad jaunimui, o taip pat ir šeimoms, labai trūksta sveikos mitybos žinių, todėl jau darželyje įpratus sveikai maitintis, kartu nuolat gaunant sveikos mitybos žinių, tikėtina išauginti naują kartą, kuri bus laisva nuo prietarų ir su mityba susijusių mitų, kurie dabartinėms kartoms yra sunkiai įveikiamas barjeras, trukdantis pradėti gyventi sveikiau. Patiekalai, pagaminti pagal parengtus valgiaraščius turėtų patikti vaikams. Tai atvejis, kai maistas ne tik palankus sveikatai, bet ir skanus“, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.
Vienijamės, kad būtų ne tik sveikatai palanku, bet svarbiausia skanu
„Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) tęsdama socialinę iniciatyvą „sveikas vaikas – sveika ateitis“, aktyviai palaiko sveikatai palankių patiekalų gamybą bei jungiasi prie iniciatyvos „Sveikatai palankūs patiekalai vaikų valgiaraštyje“. Vaikai turi valgyti pilnavertį, šviežią ir kokybišką maistą ne tik namuose, bet ir ugdymo įstaigose, visuomeninio maitinimo įmonėse. Norime atkreipti dėmesį, kaip teisingai paruošti maistą, kad išliktų kuo daugiau vertingų maistinių medžiagų. Aišku, tam didžiulę įtaką turi produkto kokybė, kurią lemia skiriami piniginiai ištekliai, tiekėjų socialinė atsakomybė.
Diegiant sveikos mitybos įpročius bei kalbant apie maisto produktus, jų naudą, gamybą, turime akcentuoti, kad vaikams labai svarbu, kaip maistas yra patiektas. Vaikui visuomet skanesnis kūrybiškai bei įdomiai patiektas maistas, o tą geriausiai gali išpildyti patyręs virtuvės šefas. Manome, kad kartu dalindamiesi patirtimi, galime sukurti skanius, gražius, sočius, sąlyginai nebrangius ir sveikatai palankius patiekalus“, – teigia LRVVKA vykdomoji direktorė Jūratė Mikalkėnienė.
VšĮ „Tikra mityba“ organizuoja renginį „Sveikatai palankūs patiekalai vaikų valgiaraščiuose“ vasario 10 d. Kauno kolegijoje, kurio metu bus ne tik pristatytas penkių dienų sveikatai palankus valgiaraštis, bet bus gaminami ir kūrybiškai patiekiami degustacijai sveikatai palankūs patiekalai. Taip pat vyks pranešimai Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų, dietologų ir laukiamos diskusijos apie vaikų mitybą. Renginio svečiai iniciatyvos „Sveikatai palankūs“ dalyviai, valstybinės ir mokslo institucijos, virtuvės šefai.
VšĮ „Tikra mityba“
Sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė