Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Pirmadienis, 28 liepos, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Lietuvos paukštynai: lietuvių įpročiai tampa vakarietiški

Lietuvos paukštynai: lietuvių įpročiai tampa vakarietiški

Dainavos gidas
2015-08-13
Gyvenimas
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitter

Spartėjantis gyvenimo tempas, laiko namų ruošai ir maisto gaminimui trūkumas pamažu formuoja ir kitokius lietuvių įpročius. Pusę dienos darbuotis virtuvėje tampa savaitgalio prabanga, na o kasdienai tautiečiai renkasi greičiau paruošiamus, taip vadinamus „paruoštus gaminti” (angl. „ready to cook”) produktus, tačiau jų kokybė ir įvairovė ne mažiau svarbi. Tai liudija ir Lietuvos gamintojai, rinkai siūlantys vartotojų laiką taupančius produktus.

Paruošti gaminti produktai jau seniai populiarūs Vakarų Europos šalyse, Skandinavijoje. Jų mažmeninės prekybos tinklų lentynose, palyginus su šviežia mėsa, dauguma. Nors Lietuvoje vis dar vyrauja požiūris, kad  parduotuvėje parduodamas paruoštas gaminti produktas neprilygtsa paruoštam namuose, tyrimai ir vartojimo tendencijos rodo augantį jų populiarumą.

Kad laiko maisto gaminimui turime vis mažiau, rodo vartotojų tyrimai. Antai šviežios mėsos ir mėsos gaminių vartotojų apklausos parodė, kad mažėja maisto gaminimui skirtas laikas ir auga paruoštų gaminti produktų poreikis. Remiantis „TNS LT“ tyrimų duomenimis, prieš ketverius metus, t.y. 2011 m., 5 proc. tyrime dalyvavusių Lietuvos gyventojų maisto ruošai skirdavo iki pusvalandžio, 2015 m. ši vartotojų dalis išaugo iki 20 proc. Analogiškos apklausos atliktos 2011 m. ir 2014 m. pabaigoje,  jų metu tiesioginio interviu metodu apklausta 1 000 Lietuvos gyventojų.

Praėjusių metų pabaigoje atlikta apklausa taip pat parodė, kad keičiantis požiūriui į mitybą ir maisto gaminimą, vartotojams tapo svarbu, ne tik kokią mėsą ir kokio gamintojo produktus jie renkasi, bet ir per kiek laiko maistą paruoš.

Apie mėsos pusgaminių ir gaminių populiarumą liudija ir didieji Lietuvos paukštynai. Antai AB Vilniaus paukštynas gaminamų vištienos pusgaminių pardavimai kasmet auga apie dešimtadalį. Pasak šio paukštyno generalinio direktoriaus Gintaro Martinkaus, itin auganti pusgaminių dalis – marinuotos vištienos produktai. Pirmojo pusmečio pardavimų apimtys rodo, kad marinuotos vištienos produktų augimas siekia 13,8  proc., palyginus su 2014 m. I pusmečiu. Nors marinuoti produktai perkami visus metus, pirmą pusmetį ženkliausias augimas – gegužės ir birželio mėn.

„Populiarėjant grilio kultūrai Lietuvoje, pirkėjai renkasi ne tik tradicinio skonio šašlykus, bet ir naujų gurmaniškų skonių marinatuose paruoštą vištieną. Nors šiais metais didžioji dalis vasaros nelepino itin šiltu oru, kai kurių skonių marinuoti vištienos produktai, tiesiog, graibstomi, – įžvalgomis dalinasi paukštyno vadovas, – Atsižvelgdami į vartotojų poreikį gaminti ne tik greitai, bet ir skaniai, kasmet pasiūlome keletą naujų marinatų skonių. Mūsų šalies vartotojų skoniai skiriasi nuo kitų šalių: lietuviai pamėgo įvairių uogų, žolelių marinatus, tuo tarpu kaimynai latviai – acto marinatus, estams labiau patinka jogurtiniai marinatai.“ – teigia G. Martinkus.

Paukštyno vadovas tiki, kad likusią vasarą ir rugsėjį marinuotos vištienos pardavimai dar labiau augs.

Kad laiko maisto ruošai skiriama vis mažiau, rodo vištienos faršo pardavimų augimas. Palyginus I pusm. pardavimų apimtis, faršo pardavimai išaugo taip pat 50 proc.

Kita vištienos produktų kategorija, itin išpopuliarėjusi Lietuvoje – virtos kepamosios vištienos dešrelės, kurių sudėtyje nėra natrio nitrito, todėl jos tinkamos kepti ant grilio. Palyginus su praėjusių metų I-uoju pusmečiu, šių dešrelių pardavimai augo daugiau kaip 50 proc.

Paukštyno atstovas pasakoja, kad jei pažvelgtume į Europos šalių prekybos tinklų lentynas, jose mėsos pusgaminiai sudaro gan didelę dalį. Be jau mums įprastų marinuotų produktų, vis didesnį populiarumą įgauna iš faršo suformuoti produktai: įvairūs suvožtiniai (angl. „burger“), kepsneliai, kotletai, kukuliai, kurių mada ateis ir į mūsų šalį.

Nuotr. vistienos pusgaminiai Vistienos farsas

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kaip saugotis nuo saulės? Paprasti, bet svarbūs patarimai vasarai
Gyvenimas

Nudegėte saulėje? Papasakojo, kaip gelbėti odą, ir atskleidė, kodėl liaudiškas priemones reikėtų pamiršti

2025-07-27
Gyvenimas

Standartiniai butai, nestandartiniai lūkesčiai: ar tikrai lietuviai bijo gyventi „kaip visi“?

2025-07-24
Saugu tik atrodo: UV spinduliai veikia net pro debesis ir stiklą
Gyvenimas

Saugu tik atrodo: UV spinduliai veikia net pro debesis ir stiklą

2025-07-23
Dažniausiai užduodami klausimai apie gyvūnų globą
Gyvenimas

Dažniausiai užduodami klausimai apie gyvūnų globą

2025-07-23
Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?
Gyvenimas

Kaip paskatinti save ir kitus gerti daugiau vandens?

2025-07-22
Namų remontas vasarą: darbų eiga, kad viskas vyktų sklandžiai ir užtikrintai
Gyvenimas

Namų remontas vasarą: darbų eiga, kad viskas vyktų sklandžiai ir užtikrintai

2025-07-18

Skaitoma

Standartiniai butai, nestandartiniai lūkesčiai: ar tikrai lietuviai bijo gyventi „kaip visi“?

2025-07-24

Druskininkuose atgims tarpukario perlas – vila „Oazė“

2025-07-22
Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį

Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį

2025-07-21
dviratis

Kuo skiriasi moteriškas dviratis nuo vyriško?

2022-03-12
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Kaip saugotis nuo saulės? Paprasti, bet svarbūs patarimai vasarai

Nudegėte saulėje? Papasakojo, kaip gelbėti odą, ir atskleidė, kodėl liaudiškas priemones reikėtų pamiršti

2025-07-27
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26

Skaitomiausia

Standartiniai butai, nestandartiniai lūkesčiai: ar tikrai lietuviai bijo gyventi „kaip visi“?

2025-07-24

Druskininkuose atgims tarpukario perlas – vila „Oazė“

2025-07-22
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas