Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Šeštadienis, 31 gegužės, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Laiko patikrinta grilinimo klasika: kaip skaniausiai iškepti šią mėsą

Laiko patikrinta grilinimo klasika: kaip skaniausiai iškepti šią mėsą

Paulius Liškauskas
2024-08-16
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Barbekiu šonkauliukai / freepik

Barbekiu šonkauliukai / freepik

FacebookTwitter

Saulei dosniai dalijantis šiluma, namų terasose, kiemeliuose bei soduose dažnai galima išgirsti čirškančią lauko kepsninę. O kepamos kiaulienos kvapas, susimaišęs su barbekiu padažo aromatu, kaipmat visus priverčia nekantraujant susėsti prie bendro stalo. Tokie ant grotelių kepti kiaulienos patiekalai – proginis gardėsis, kuris, jei valgomas saikingai, praturtins organizmą baltymais, kai kuriais vitaminais bei mineralais. 

Ne tik baltymų šaltinis

Nei vienas grilinimo sezonas neapsieina be gardžiai iškeptos kiaulienos: tiek sultingi šašlykai, tiek gardžiai išmarinuoti šonkauliukai yra vieni populiariausių pasirinkimų kepant mėsą lauko kepsninėje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad ruošiant liesesnes kiaulienos dalis ir pritaikant šalia sveikatai palankų garnyrą, galime organizmą aprūpinti keliomis svarbiomis maistinėmis medžiagomis.

„Kiaulienoje gausu baltymų, kurie būtini raumenų augimui ir atstatymui, taip pat bendrai organizmo veiklai. Maždaug 80 g porcijoje kiaulienos nugarinės yra apie 22 g baltymų. Be to, kiaulienoje, priklausomai nuo jos dalies, yra skirtingas riebalų kiekis. Pavyzdžiui, kiaulienos nugarinė, palyginus yra liesa, o šoninė pasižymi ženkliai didesniu riebalų kiekiu. Tad svarbu rinktis liesesnę kiaulieną, nes taip apsisaugosime nuo perteklinių sočiųjų riebalų“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė.

Ji priduria, kad šioje mėsoje taip pat galima rasti kai kurių vitaminų ir mineralų: tiaminą (vitaminą B1), cinką ir seleną. „Tiaminas būtinas energijos apykaitai ir nervų veiklai, cinkas svarbus imuninei sveikatai ir žaizdų gijimui, o selenas veikia kaip antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų. Kiaulienoje taip pat yra mažiau kitų B grupės vitaminų, geležies, magnio ir kalio.“

Kodėl vertėtų vengti sočiųjų riebalų pertekliaus?

Gydytoja pažymi, kad dažnai susirūpinimą kelia minėtas kiaulienoje esantis sočiųjų riebalų kiekis: didelis jų suvartojimas siejamas su padidėjusia širdies ligų rizika, tad prieš gaminant maistą reikėtų nupjauti visus matomus riebalus, o kepimas be pridėtinių riebalų ant grotelių, keptuvėje ar troškinant taip pat gali padėti sumažinti jų kiekį.

„Kai kada žmonės linkę naudoti pridėtinius riebalus maisto gamyboje, nes tai jiems patiekalą padaro skanesnį. Vis dėlto, vertėtų vietoje to pasitelkti aromatingus marinatus, pagamintus iš žolelių, prieskonių ar citrusinių vaisių sulčių. Be to, grilinimas – puikus būdas paruošti kiaulienos taip, kad būtų sveikatai palankiau, nes mėsai kepant, išsiskyrę riebalai nulaša pro groteles ir nepersunkia kepamos kiaulienos dalies“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Marinatai kiekvieno skoniui

Nors kiaulienos šonkauliukai įprastai valgomi su klasikiniu barbekiu padažu, verta pasidairyti ir įvairesnių idėjų, kurios grilintą mėsą pakeltų į kitą lygmenį. Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad šonkauliukų marinavimui pravartu visuomet po ranka turėti citrusinių vaisių – jų sultys mėsai suteiks nepamirštamo skonio. O tai taip pat pigus priedas, padedantis puikiai marinuoti mėsą.

„Citrusiniai vaisiai, pavyzdžiui, apelsinai, citrinos ir laimai gali suteikti šonkauliukams ryškaus ir gaivaus skonio, o kartu padėti mėsai suminkštėti. Į tipišką citrusinių vaisių marinatą gali įeiti šviežios citrusinių vaisių sultys, žievelės, alyvuogių aliejus, česnakas, šviežios prieskoninės žolelės, pavyzdžiui, rozmarinas ar čiobreliai ir truputis medaus ar klevų sirupo, kad būtų šiek tiek saldžiau. Citrusinių vaisių rūgštingumas padeda suskaidyti mėsos raumenų skaidulas, todėl šonkauliukai tampa minkšti ir sultingi“, – teigia E. Krasauskienė.

Ji taip pat sako, kad mėgstantiems egzotiškesnius ir aštresnius skonius, įtiks čili ir imbiero marinatas: jo sudėtyje dažnai būna šviežio imbiero, aitriųjų paprikų, česnakų, sojų padažo, sezamų aliejaus ir šiek tiek rudojo cukraus arba medaus.

Kur slypi raktas į skaniausiai iškeptus šonkauliukus?

Vien pagalvojus apie tobulai iškeptus kiaulienos šonkauliukus pradeda kilti apetitas. Vis dėlto, tam reikia nemažai kantrybės, dėmesio detalėms bei tinkamos technikos. Prekybos tinklo ekspertė sako, kad viskas prasideda nuo tinkamo kiaulienos šonkauliukų paruošimo.

„Pirmiausia nuo šonkaulių nugarinės dalies pašalinkite membraną, nes ji gali trukdyti įsiskverbti marinato skoniams bei kepant mėsa gali išsausėti ir sukietėti. Tada juos gausiai įtrinkite sausu prieskonių mišiniu: tai gali būti saldžiosios ar aitriosios paprikos milteliai, česnakų, svogūnų prieskoniai, rudasis cukrus, druska ir pipirai. Leiskite šonkauliukams pasimarinuoti bent kelias valandas arba per naktį šaldytuve“, – pataria „Rimi“ atstovė.

Ji pasakoja, kad vėliau norint tolygiai iškepti kiaulienos šonkauliukus ir išgauti minkštą, nuo kaulų atsiplėšiančią tekstūrą, svarbiausia – netiesioginė kepsninės kaitra. „Vienoje kepsninės pusėje padėkite medžio anglis, o kitoje – vandens. Tai padeda sukurti pastovesnį karštį, todėl sumažėja užsidegimo ir perkepimo rizika. Kai kepsninė įkaitinama iki vidutinės žemos temperatūros, padėkite prieskoniais pagardintus šonkauliukus ant priešingos nei šilumos šaltinis kepsninės pusės, uždarykite dangtį ir palikite juos lėtai kepti 2–3 val., priklausomai nuo šonkauliukų storio. Be to, nepamirškite periodiškai tikrinti temperatūros ir pridėti daugiau anglių arba reguliuoti ventiliacijos angas, kad palaikytumėte pastovią temperatūrą.“

Krasauskienė taip pat atkreipia dėmesį, kad paskutinis, bet nemažiau svarbus žingsnis – tai šonkauliukų aptepimas iš anksto paruoštu glajumi ar padažu: per paskutines 30 min. juos tereikia gausiai aptepti aromatingu glajumi arba barbekiu padažu, kad susidarytų karamelizuota plutelė.

Grilio sezono klasika – aromatingi barbekiu šonkauliukai: teprireiks trijų ingredientų – tad ne tik pigus, bet ir gardus receptas.

RECEPTAS

Aromatingi barbekiu šonkauliukai

Patiekalui reikės:

  • 2 kg kiaulienos šonkaulių
  • 40 g prieskonių mišinio
  • 250 ml barbekiu padažo

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C.
  2. Įtrinkite šonkaulius prieskoniais ir pamarinuokite juos nemažiau 30 min.
  3. Kai šonkauliai pasimarinuos, sudėkite juos ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Skardą su šonkauliais pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 2 val.
  4. Pasiruoškite lauko kepsninę: kaitra turėtų būti vidutinė (apie 200 °C) ir netiesioginė.
  5. Ištraukite šonkaulius iš orkaitės ir sudėkite juos į kepsninę. Ją uždenkite ir kepkite šonkaulius apie 10 min. Kai praeis 5 min., juos apverskite.
  6. Praėjus 10 min., aptepkite šonkaulius barbekiu padažu ir kepkite dar apie 10 min. Kai praeis 5 min., šonkaulius apverskite.
  7. Galiausiai išimkite paruoštus šonkaulius iš kepsnines ir po 5 min. patiekite supjaustytus.

Skanaus!

DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

Baltijos kelio 35-metis: kaip jį minėsime?

Sekanti naujiena

5 minutės darbo ir tik 2 pigūs ingredientai: geriausias būdas, kaip iškepti populiariausią žuvį Lietuvoje

Panašios naujienos

Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?
Laisvalaikis

Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

2025-05-31
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“ kviečia į skaitymo kelionę
Kultūra

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“ kviečia į skaitymo kelionę

2025-05-29
„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai
Kultūra

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

2025-05-23
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Sekanti naujiena
5 minutės darbo ir tik 2 pigūs ingredientai: geriausias būdas, kaip iškepti populiariausią žuvį Lietuvoje

5 minutės darbo ir tik 2 pigūs ingredientai: geriausias būdas, kaip iškepti populiariausią žuvį Lietuvoje

Nuotraukoje: Trakų rajono savivaldybės meras Andrius Šatevičius (kairėje) ir vicemeras Jonas Kietavičius su kuprine ir mokyklinių reikmenų rinkiniu, kuriuos gaus Trakų rajono pirmokai. Agatos Beliak nuotr. 

Trakų rajono pirmokams – kuprinės ir mokyklinių priemonių rinkiniai

Skaitoma

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

2025-05-27
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
TOP 5 daiktai, kurie gali išgelbėti jūsų atostogas, bet dažnai lieka namuose

TOP 5 daiktai, kurie gali išgelbėti jūsų atostogas, bet dažnai lieka namuose

2025-05-28
Virtualios realybės patirtis „Pasaulių Sutvėrimas“ atvyksta į Trakus

Virtualios realybės patirtis „Pasaulių Sutvėrimas“ atvyksta į Trakus

2025-05-23
Lietuviškas šeimos verslas nustelbia latvių ir estų, bet iki pasaulio milžinų – dar toli

Lietuviškas šeimos verslas nustelbia latvių ir estų, bet iki pasaulio milžinų – dar toli

2025-05-24

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

2025-05-31
Sulankstoma antena kareivio kuprinėje: lietuvių sukurtas sprendimas jau naudojamas fronte

Sulankstoma antena kareivio kuprinėje: lietuvių sukurtas sprendimas jau naudojamas fronte

2025-05-31

Skaitomiausia

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

2025-05-27
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas