Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Ketvirtadienis, 17 liepos, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Kai orai nedžiugina, ūpą pakels 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

Paulius Liškauskas
2025-07-17
Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
FacebookTwitter

Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais… Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra būtiniausių pirkinių sąraše, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tad ir nauji receptai visada pravers – pavyzdžiui, greito užkandžio, gurmaniškų salotų ar socialiniuose tinkluose karaliaujančios užtepėlės. Mažos išlaidos ir nedaug darbo apdovanos fantastišku rezultatu.

 

Lietuviai tikrai yra pakankamai dideli sūrio mėgėjai ir mėgsta atrasti naujas rūšis – pardavimų statistika labai gerai atskleidžia mūsų įpročius, sako tinklo atstovė.

 

„Dažniausiai gyventojų šaldytuvuose rasite fermentinių, tepamųjų sūrių. Tačiau ir mocarela, kietieji, įvairūs pelėsiniai sūriai, feta jau seniai daugeliui tapę įprasta meniu dalimi. Vasarą sūrių populiarumas taip pat neslūgsta – salotos su feta ir arbūzu yra vienas šiltojo sezono simbolių, vis daugiau žmonių atranda, kaip skanu ant grilio iškepti bri, kamemberą ar halumį, būtinai įspraudžia riekelę į naminius mėsainius ar tiesiog mėgaujasi gurmaniška užkandžių lenta, kurioje pagrindiniai herojai būna įmantresni sūriai. Pavyzdžiui, skaninti trumais, laukiniais česnakais, paprikomis ar pagaminti iš ožkų pieno“, – pirkėjų įpročius apžvelgia G. Kitovė.

 

Kaip ir kur laikyti sūrį?

 

Sūrių priskaičiuojama tūkstančiai rūšių, ir kiekvieno gerbėjo svajonė – visą šaldytuvą pripildyti gardžiausiais pasirinkimais. Pasinaudojant akcijomis dažnas apsirūpina gausesnėmis jo atsargomis, mat sūris, priklausomai nuo jo rūšies, gali ilgokai išstovėti ir sulaukti savo šlovės valandos virtuvėje. Jei esate vienas tų, kurie be sūrio gyventi negali, „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška dalijasi naudingais patarimais ir keliomis gudrybėmis, kaip šį produktą namuose laikyti, kad jis džiugintų ilgiau.

 

Prapjautą sūrį – suvyniokite ir įdėkite į indelį. „Jeigu pakuotės neatidarėte – tai nereikia nieko galvoti, dėkite sūrį į šaldytuvą ir suvartokite iki nurodytos datos. Jeigu jį jau paskanavote, nebedėkite atgal į tą pačią plėvelę, mat joje sūris drėks, o tai reiškia – greičiau ges. Gedimą skatins ir deguonis, todėl sūrį suvyniokite į sviestinį popierių žiūrėdami, kad perpjauta dalis būtų uždengta. Verta tuomet pasirūpinti dviguba apsauga – įdėkite dar ir į uždengiamą dėžutę. Taip ir sūris lėčiau, gers, ir kvapai šaldytuve mažiau maišysis“, – pataria E. Semaška.

 

Triukas su gabalėliu cukraus. Svarbu, kad sūrio neveiktų drėgmė, todėl galite į indelį įdėti ir kubelį cukraus. Jis ją sugers, o sūris ilgiau išliks tinkamas vartoti.

 

Skirtingiems sūriams – skirtingos lentynos. „Įtakos turi ir laikymo vieta šaldytuve. Geriausia nelaikyti jų durelėse, nes varstant šaldytuvą ten temperatūra labiausiai keičiasi – pieno produktai to nemėgsta. Minkštus sūrius dėkite į šalčiausią lentyną (paprastai – žemiausią, virš vairių ir daržovių stalčiaus). O brandintiems ir pusiau brandintiems geriau šiek tiek aukštesnė temperatūra, tad juos padėkite šaldytuvo viršuje“, – patarimais dalijasi „Iki“ kulinarijos šefė.

 

Tiesa, kai tiek daug skanių receptų su sūriu – bus mažas stebuklas, jeigu jis ilgai užsistovėtų šaldytuve. Šefė E. Semaška dalijasi 3 ypač skaniais, nebrangiais ir greitais receptais.

 

Internautų pamėgta universalioji plakta feta per 5 minutes

Plakta feta nuotr. freepik

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 5 min.

Reikės: 180 g fetos sūrio, 80 g šviežio tepamo sūrio, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, tarkuotos citrinos žievelės arba šviežiai spaustų citrinos sulčių. Ant viršaus pasirinktinai: skrudintų sezamų sėklų, smulkintų žalumynų, čili dribsnių, alyvuogių aliejaus, skysto medaus.

Gaminame:

  1. Į maisto smulkintuvą sudėkite fetą, tepamą sūrį, alyvuogių aliejų ir citrinos žievelę. Maišykite, kol viskas virs glotnia ir kremine mase. Paragaukite – jei per sūru, įdėkite šiek tiek daugiau tepamo sūrio, galite įdėti ir šiek tiek graikinio jogurto.
  2. Viskas – sudėkite į indą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite sausoje keptuvėje skrudintomis sezamų sėklomis, kitais mėgstamais pagardais ir patiekite.
  3. Padažas neįtikėtinai universalus – į jį merkite traškučius ar duonos lazdeles, pjaustytas šviežias ar keptas daržoves, patiekite prie grilio patiekalų.

 

Ir vaikų, ir suaugusių dievinami tįstantys mocarelos kamuoliukai

Mocarelos kamuoliukai. Nuotr. freepik

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 250 g mini mocarelos sūrio rutuliukų, 3-4 šaukštų miltų, 1–2 kiaušinių, 150 g džiūvėsėlių (arba 75 g džiūvėsėlių ir 75 g labai smulkiai sutrintų kukurūzų dribsnių), 1-2 šaukštų tarkuoto parmezano, aliejaus kepti, druskos, pipirų ar kitų prieskonių pagal skonį (ciberžolės, maltos paprikos, kario ar pan.).

Gaminame:

  1. Paruoškite tris dubenėlius. Į vieną suberkite miltus, kitame išplakite kiaušinius, o į trečią sudėkite džiūvėsėlius. Į kiaušinius įberkite druskos, pipirų, jei norite – ir kitų prieskonių. Galite naudoti tik džiūvėsėlius, bet jeigu juos sumaišysite su smulkiai sumaltais kukurūzų dribsniais – rutuliukai pavyks dar traškesni. Į džiūvėsėlius įberkite ir parmezano – taip skonis bus išraiškingesnis.
  2. Išimkite mocarelos rutuliukus iš sūrymo ir nusausinkite sietelyje. Apibarstykite miltais, nukratykite perteklių, panardinkite į kiaušinius ir galiausiai apvoliokite džiūvėsėliuose. Įkaitinkite aliejų gilioje keptuvėje ir kepkite sūrio kamuoliukus, kol jie taps auksinės spalvos.
  3. Padėkite mocarelos rutuliukus ant popierinio rankšluosčio, kad nusausintumėte aliejų, ir patiekite su mėgstamu padažu – pavyzdžiui, kečupu, česnakiniu ar ta pačia plakta feta.

 

Grilyje keptas bri sūris su šviežiomis uogomis

Keptas bri sūris. nuotr. freepik

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 2 bri sūrių, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 2 puodelių mišrių šviežių uogų, 3 šaukštelių balzaminio acto, 2 šaukštų medaus, šviežių bazilikų lapelių.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite grilį iki vidutinės temperatūros. Aštriu peiliu padarykite negilias įstrižas įpjovas bri sūryje, patepkite jį 1 šaukšteliu balzaminio acto ir atidėkite į šalį ant lėkštės.
  2. Ant grotelių padėkite ketaus keptuvę ir įpilkite į ją aliejaus. Suberkite uogas, įpilkite 2 šaukštelius balzaminio acto ir išmaišykite. Kepkite 3–4 minutes, kad uogos suminkštėtų.
  3. Kai uogos suminkštės, įdėkite bri sūrį šalia į keptuvę ir uždenkite dangtį. Kepkite dar apie 5–6 minutes arba kol sūris pradės burbuliuoti. Jei norite, tuo metu galite ant grotelių pakepinti ir duonos riekelių.
  4. Kai bri sūris išsilydys, apšlakstykite jį ir uogas medumi, tada išimkite iš grilio.  Prieš patiekiant, ant sūrio uždėkite keletą šaukštų uogų ir papuoškite šviežiais baziliko lapeliais. Patiekite su skrudintu prancūzišku batonu arba krekeriais. Skanaus!

 

Šventė ir gomuriui, ir akims: pomidorų, persikų ir buratos arba mocarelos salotos

Buratos salotos. nuotr. freepik

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 2 buratos arba mocarelos rutuliukų, 2 prinokusių persikų, 4 didelių pomidorų, saujelės šviežių bazilikų arba mėtų, 1 šaukšto pistacijų, trešnių, druskos, juodųjų pipirų. Padažui: ½ puodelio alyvuogių aliejaus, 1 česnako skiltelės, ½ citrinos žievelės, 4 čiobrelių šakelių (jei nenorite gaminti padažo – tiesiog salotas apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir balzamiko padažu).

Gaminame:

  1. Paruoškite citrinų ir čiobrelių aliejų: mažame puode ant silpnos ugnies sumaišykite alyvuogių aliejų, išspaustą česnaką, citrinos žievelę ir čiobrelius. Švelniai pašildykite mišinį, tada išjunkite ugnį. Palikite 20 minučių, tada perkoškite.
  2. Dėliokite salotas: lėkštėje išdėliokite skiltelėmis pjaustytus pomidorus, persikų griežinėlius (jei norite, prieš tai juos pagrilinkite) ir buratą arba mocarelą. Pabarstykite druska, pipirais, tada apšlakstykite citrinų ir čiobrelių aliejumi. Papuoškite bazilikais arba mėtomis, šviežiomis trešnėmis be kauliukų, pabarstykite pistacijomis. Mėgaukitės!

 

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus
Receptai

Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus

2025-07-14
3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai
Receptai

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

2025-07-12
Patinka svogūnų žiedai? Tuomet šitaip grilyje keptų svogūnų tiesiog neatsivalgysit
Receptai

Patinka svogūnų žiedai? Tuomet šitaip grilyje keptų svogūnų tiesiog neatsivalgysit

2025-07-11
Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus
Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos
Laisvalaikis

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21

Skaitoma

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

Kelionės su vaikais – išsiruošti sunku, bet įspūdžiai atperka viską

2025-07-09
Atliekų rūšiavimo skirtumai stebina net atsakingiausius gyventojus: nori vienodų rūšiavimo taisyklių visoje Lietuvoje

Trakų rajono atliekų surinkimo grafikas 2025

2025-03-18
Nauja verslo realybė: darbas be biuro, be sandėlio ir… be žmonių?

Nauja verslo realybė: darbas be biuro, be sandėlio ir… be žmonių?

2025-07-16
Planuojate auginti katę, šunį ar šešką? Nuo šiol save kaip augintinio šeimininką turite įregistruoti

Planuojate auginti katę, šunį ar šešką? Nuo šiol save kaip augintinio šeimininką turite įregistruoti

2025-07-14

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

2025-07-17
Lietuvą merkia liūtys: kokio dydžio nuostolius patiria gyventojai?

Lietuvą merkia liūtys: kokio dydžio nuostolius patiria gyventojai?

2025-07-17

Skaitomiausia

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

Kelionės su vaikais – išsiruošti sunku, bet įspūdžiai atperka viską

2025-07-09
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas