Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Penktadienis, 9 gegužės, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Ilgųjų savaitgalių per šventes neturėsime. Kaip suspėti joms pasiruošti?

Ilgųjų savaitgalių per šventes neturėsime. Kaip suspėti joms pasiruošti?

Redakcija
2016-12-18
Gyvenimas
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitter

Įdaryta višta, kalakutas, žąsis – patiekalai, jau daugelį metų neužleidžiantys svarbiausių pozicijų ant šventinio stalo. Tiesa, kitokio pasirinkimo anksčiau ir nebuvo – pasak virtuvės šefės Galinos Bovševič, parduotuvių lentynose ilgą laiką vienintelis paukštienos produktas buvo šaldytas neišpjaustytas viščiukas, trūko ir prieskonių. O mėsos atšildymas, ilgas marinavimas ir kepimas iš šeimininkių pareikalaudavo bent kelių dienų darbo, tad dažna šventes sutikdavo vos spėjusi nusijuosti prijuostę.

Dabar tiek moterys, tiek vyrai pamėgę virtuvėje suktis dažnai – sparčiai populiarėja maisto gaminimas namuose. Deja, bet šiais metais tokios prabangos teks atsisakyti, mat didžiųjų žiemos švenčių dienos sutampa su savaitgaliu.

„Tikėtina, kad per šias šventes ypač skubėsime. Todėl noriu atkreipti dėmesį, kad jei įsigysite šaldytą viščiuką, vis tiek turėsite skirti laiko jį atšildyti, po to bent 6 valandas marinuoti ir dar kiek daugiau nei pusvalandį kepti. Taigi, tokį patiekalą reikės pradėti planuoti iki švenčių likus bent kelioms dienoms, – pastebi Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė G. Bovševič. – Skubantiems išeitis yra pirkti jau marinuotą atvėsintą vištą ar jos dalis ir greitai iškepti orkaitėje. Norintys įdomesnių skonių, tiek visą vištą, tiek jos dalis įdaro mėgstamais priedais.“ Virtuvės šefė pastebi, kad šiandien galimybes skubiai pasiruošti šventiniams pietums žmonės turi kur kas geresnes nei anksčiau.

Laikai, kai parduotuvėje buvo tik šaldytas viščiukas ir česnako prieskoniai

Juodieji pipirai, čiobreliai, česnakas ar jau bendriniu žodžiu tapęs prieskonių mišinys „Vegeta“ – tuo, anot G. Bovševič, dažniausiai būdavo gardinama mėsa maždaug prieš dvidešimtmetį: „Prieskonių ir marinatų pasirinkimas buvo ypač skurdus, tad norint nustebinti šeimą ar svečius patiekalo skoniu, reikėjo turėti drąsos eksperimentuoti. Tiesa, tam dažniausiai ryždavosi tik restoranų šefai. Įsigiję visą vištą, kalakutą ar žąsį, jie patys skersdavo, pjaustydavo gabalėliais, marinuodavo ar įdarydavo priedais.“

Virtuvės šefei antrina bendrovės „Vilniaus paukštynas“ generalinis direktorius Gintaras Martinkus, primindamas, kad 1990 m. bendrovė pirmoji Lietuvoje pasiūlė dalimis pjaustytos šaldytos vištienos, dar po metų – atvėsintų mėsos gaminių ir pusgaminių.

„Tada į parduotuvę užsukę žmonės galėjo rinktis vos iš dešimties vištienos gaminių, o šiandien Lietuvoje galima įsigyti daugiau nei 300 skirtingų vištienos produktų: pradedant šviežia mėsa, baigiant virtais, rūkytais gaminiais bei marinuotais pusgaminiais. Pastarieji sparčiai populiarėja ir tai natūralu – pagreitėjęs gyvenimo tempas reikalauja ir greitų sprendimų virtuvėje, todėl net ir šventiniams patiekalams ruošti ne visada pavyksta skirti tiek laiko, kiek norisi“, – sako G. Martinkus.

Šventiniai pietūs: kaip juos paruošti greitai ir skaniai

Virtuvės šefė tvirtina, kad šiandien išvardyti visas galimas paukštienos produktų, prieskonių ir marinatų variacijas – tiesiog neįmanoma, o visiems prieinamas asortimentas leidžia svečiams kaskart pasiūlyti pasimėgauti vis kitais skoniais. Vis dėlto, atkreipia dėmesį G. Bovševič, ruošiant šventinį patiekalą ir turint nedaug laiko, eksperimentuoti reikėtų atsargiai, todėl dalijasi keliais esminiais dalykais, padėsiančiais geriau suplanuoti šventinio stalo paruošimą.

Prieskoniai ir marinatai. „Pačiam marinuojant mėsą ir išbandant naujus prieskonius, gana sunku iš pirmo karto atitaikyti reikiamą prieskonių kiekį ar marinato sudedamųjų dalių derinį, todėl, jei tik yra galimybė, šventėms reikėtų ruošti bent keletą kartų gamintą patiekalą. Alternatyva – įsigyti jau marinuotos mėsos. Pastarąjį variantą labai mėgsta vyrai, kurie nenori ilgai terliotis su mėsa“, – juokiasi virtuvės šefė.

Laiko sąnaudos. Anot G. Bovševič, vasarą mėsą kepant lauke, dažnas laiko neskaičiuoja, tačiau gaminant namuose, orkaitėje, o dar – per šventes, laikas tampa ypač svarbus. „Nekantriausi renkasi labai greitai iškepančią paukštienos filė, o norintys, kad mėsa dar ir dailiai atrodytų ant stalo – vištienos dalis su odele, kuri, kepant orkaitėje, virsta blizgia, traškia plutele. Siekiant dar greitesnio efekto, galima rinktis jau iškaulintas dalis, kadangi kepant mėsą su kaulu, ją kepti reikia bent 15 minučių ilgiau, kad mėsos vidaus temperatūra pasiektų 75–82 laipsnius“, – pataria virtuvės šefė.

Idėja šventiniam stalui. Šventėms G. Bovševič rekomenduoja išbandyti įdarytas atvėsintos vištienos šlauneles, kurios ne tik sutaupys laiko virtuvėje, bet ir nustebins skoniu: „Kepant visą vištą, žąsį ar kalakutą, galima įdaryti pačiais įvairiausiais vaisiais: apelsinais, mandarinais, mangais ar, pavyzdžiui, spanguolėmis, tačiau ne visi pagalvoja, kad tą patį galima padaryti ir su atskiromis paukštienos dalimis. Smulkiai supjaustytus ir trumpai pakepintus mėgstamus vaisius reikia dėti po šlaunelės odele. Įsigijus jau kepti paruoštų vištienos pusgaminių ir papildžius juos savo mėgstamais priedais, galima sukurti naują, netikėtu skoniu nustebinsiantį patiekalą.“

Mėgstantiems patiems marinuoti mėsą ji rekomenduoja išbandyti čiobrelių, šalavijų, įvairių uogienių – serbentų, vyšnių ar granatų, vyšnių sulčių marinatus.

DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

Kaip pasipuošti Kalėdoms už neišlaidaujant?

Sekanti naujiena

Litiniai pašto ženklai „atgimė“ tautos patriarchu

Panašios naujienos

Kai namai tampa daugiau nei vieta – svarbiausi žingsniai renkantis butą
Gyvenimas

Kai namai tampa daugiau nei vieta – svarbiausi žingsniai renkantis butą

2025-05-07
Automobilis
Gyvenimas

Netinkamos automobilio padangos gali tapti avarijos priežastimi: ekspertas atsakė, ar tik kaina lemia jų kokybę

2025-05-07
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai
Finansai

Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

2025-05-07
saulės baterijos
Finansai

Nutolusias saulės elektrines įsigiję gyventojai prašymus paramai gali teikti iki vasaros pabaigos

2025-05-07
Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena
Gyvenimas

Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena

2025-05-06
Sinoptikė: šią savaitę naktimis šalį kaustys šalnos
Gyvenimas

Sinoptikė: šią savaitę naktimis šalį kaustys šalnos

2025-05-05
Sekanti naujiena
Litiniai pašto ženklai „atgimė“ tautos patriarchu

Litiniai pašto ženklai „atgimė“ tautos patriarchu

Kaip Donaldas Trumpas tapo Donaldu Trumpu

Kaip Donaldas Trumpas tapo Donaldu Trumpu

Skaitoma

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

2025-05-07
Agronomas įspėja: neteisingas medžių genėjimas gali sukelti daugiau žalos nei naudos

Agronomas įspėja: neteisingas medžių genėjimas gali sukelti daugiau žalos nei naudos

2025-04-24
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Atraminio guolio priežiūra

Atraminio guolio priežiūra

2023-06-29
hidrolizacija pamatams

Kokybiška hidroizoliacija pamatams

2021-04-20

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Lietuva traukiasi iš priešpėstines minas draudžiančios Otavos konvencijos

Lietuva traukiasi iš priešpėstines minas draudžiančios Otavos konvencijos

2025-05-08
Vilnius atsiliepė į V. Klyčko prašymą: Kyjive planuojamas „Vilniaus parkas“

Vilnius atsiliepė į V. Klyčko prašymą: Kyjive planuojamas „Vilniaus parkas“

2025-05-08

Skaitomiausia

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

2025-05-07
Agronomas įspėja: neteisingas medžių genėjimas gali sukelti daugiau žalos nei naudos

Agronomas įspėja: neteisingas medžių genėjimas gali sukelti daugiau žalos nei naudos

2025-04-24
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas