Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Trečiadienis, 18 birželio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Paulius Liškauskas
2025-06-18
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Goda Juknaitė

Goda Juknaitė

FacebookTwitter

Kai saulėta vasara pagaliau užsuko ir pas mus, verta pagalvoti, kokius užkandžius saugu ilgiau laikyti šiltame ore, nebijant, kad jie suges, kol grilinsime mėsą ar žuvį. Maisto tinklaraštininkė, „Michelin“ gido rekomendaciją pelniusio sostinės restorano virtuvės šefė Goda Juknaitė pataria išsikepti fokačijos duonelės bei pasigaminti humuso. O „Rimi Lietuva“ komercijos operacijų skyriaus vadovė Irina Berkman tikina, kad nusipirkus daugiau įvairių daržovių nebūtina iš jų ruošti salotų: supjaustytos šiaudeliais jos tiks su humusu, o grilintos bus puikus priedas prie ant žarijų keptos mėsos ar žuvies.

Gamtoje pravers užkandžiai, kuriems nereikia įrankių

Dar nuo senovės Romos laikų Italijoje kepama fokačija (focaccia) duonelė buvo dažnas kasdienis valgis: ji lengvai pagaminama ir iki šiol itin mėgstama ne tik tėvynėje. Tai vienas iš italų gastronomijos paveldo patiekalų, tapęs ir kultūriniu simboliu, su meile ir pagarba perduodamu iš kartos į kartą. Duonelė kepama su įvairiais priedais: rozmarinu, jūros druska, alyvuogėmis, svogūnais, pomidorais ar kitais ingredientais. Ją galima valgyti kaip užkandį prieš pietus ar vakarienę, naudoti sumuštiniams ar tiesiog skanauti, pamirkius į geros kokybės alyvuogių aliejų.

Pasak šefės ir „Rimi“ ambasadorės Godos Juknaitės, fokačija – vienas geriausių produktų iškylų krepšiui, o ją išsikepti namuose tikrai nesunku. Dėl savo porėtos tekstūros ir šiek tiek picą primenančio skonio duonelė yra itin universali, tinkama tiek užkandžiams, tiek prie pagrindinių patiekalų. Tokia duonelė – tobulas komponentas kartus su alyvuogėmis, kumpiu ir įvairiais sūriais.

„Nėra nieko geriau nei namuose kepta duona su kremišku humusu, kurą galima valgyti kartu su ant laužo skrudintomis cukinijomis, pomidorais ir ožkos sūriu. Jei dar pasiruošite humuso, jis tik tiek prie fokačijos, tiek prie įvairių daržovių: ir žalių, supjaustytų lazdelėmis, ir grilintų. Svarbu daržovių neperkepti ir nepadauginti aliejaus, kuriuo jas prieš kepimą apšlakstysite“, – pataria G. Juknaitė.

Avinžirnių humusą dažniausiai skanaujame kavinėse ar perkame jau pagamintą, tačiau jį pasiruošti tikrai labai lengva. Tai puikus baltymų šaltinis, tinkamas vegetarams ir veganams, taip pat yra labai universalus. Patogu jį vežtis į gamtą užkandžiams, o vietoje įrankių naudoti tiesiog daržovių lazdeles ar traškučius. Pasigamintą humusą uždarame inde šaldytuve galima laikyti keletą dienų.

Goda Juknaitė siūlo išsikepti fokačijos ir pasigaminti humuso: tiks ir pietų dėžutėje į darbą, ir svečiams kartu su užkandžių lėkšte, ir savaitgalio iškylai gamtoje.

Naminė fokačija

Fokačija / freepik

RECEPTAS

Duonai reikės: 

  • 350 g kvietinių miltų;
  • 5 g sausų mielių;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 300 g drungno/šilto vandens;
  • kokybiško alyvuogių aliejaus;
  • rozmarino ir kristalinės druskos.  

Kaip gaminti: 

  1. Vandenį pašildykite iki kūno temperatūros. Suberkite miltus, mieles, druską. Išmaišykite.
  2. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite 1-2 valandoms šiltai pakilti ir maždaug padvigubėti – patrigubėti.
  3. Kai tešla pakils, delnus gausiai suvilgykite aliejumi, ją išminkykite ir palikite dar 30 minučių šiltai kilti.
  4. Į kepimo formą dosniai įpilkite aliejaus, jį tolygiai paskirstykite ant formos dugno ir kraštų. Uždenkite ir palikite dar 30 minučių pakilti.
  5. Pirštus pamirkykite į aliejų ir pakilusios tešlos paviršių subadykite, kad liktų skylutės. apibarstykite jį rozmarinu. Duoną dėkite į iki 230 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite (kaitinimas viršus – apačia) apie 30-40 minučių.

Avinžirnių humusas

Humusas / freepik

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

  • 400 g konservuotų avinžirnių;
  • 2 šaukštų sezamų pastos (tahini);
  • 1–2 skiltelių česnako;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 2–3 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • pusės šaukštelio druskos;
  • žiupsnelio malto kumino;
  • šlakelio avinžirnių skysčio arba vandens – konsistencijai sureguliuoti;

Kaip gaminti: 

  1. Konservuotus avinžirnius nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Sudėkite į maisto trintuvą kartu su tahini, citrinos sultimis, česnaku, pipirais ir aliejumi.
  3. Pridėkite tahini, citrinos sultis, smulkintą česnaką, druską, pipirus ir alyvuogių aliejų.
  4. Sutrinkite iki vientisos masės. Jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens arba avinžirnių skysčio, kad gautumėte norimą konsistenciją.
  5. Paragaukite ir, jei reikia, pridėkite daugiau citrinos sulčių ar druskos.
  6. Patiekite su duona, traškučiais ar daržovėmis.

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Meškeriojimas neatsiejama vasaros atostogų prie vandens dalis
Gyvenimas

Meškeriojimas neatsiejama vasaros atostogų prie vandens dalis

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti
Laisvalaikis

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

2025-06-12
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Per Lietuvą ritasi „Čiurlionio dainų banga“: 9 miestuose R. Zubovas kviečia į čiurlionišką dainų šventę
Kultūra

Per Lietuvą ritasi „Čiurlionio dainų banga“: 9 miestuose R. Zubovas kviečia į čiurlionišką dainų šventę

2025-06-06
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05

Skaitoma

Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena

Net ir lietingą vasarą mūsų odai ir plaukams iššūkių nestinga: kaip reikėtų keisti grožio rutiną?

2025-06-12
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Paspirtukų rūšys kaip pasirinkti tinakmą

Paspirtukų rūšys, kaip pasirinkti tinkamą?

2021-11-04
Atliekų rūšiavimo skirtumai stebina net atsakingiausius gyventojus: nori vienodų rūšiavimo taisyklių visoje Lietuvoje

Trakų rajono atliekų surinkimo grafikas 2025

2025-03-18
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Elektros kabeliai

Laikina elektros sutrikimo situacija Birštono mieste

2025-06-18
Druskininkuose pristatyti strateginiai projektai stiprina Lietuvos ir Lenkijos ryšius

Druskininkuose pristatyti strateginiai projektai stiprina Lietuvos ir Lenkijos ryšius

2025-06-18

Skaitomiausia

Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena

Net ir lietingą vasarą mūsų odai ir plaukams iššūkių nestinga: kaip reikėtų keisti grožio rutiną?

2025-06-12
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas