Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Penktadienis, 10 spalio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Receptai » Gydytoja dietologė atsakė, kodėl varškę valgyti gali ir laktozės netoleruojantys

Gydytoja dietologė atsakė, kodėl varškę valgyti gali ir laktozės netoleruojantys

Paulius Liškauskas
2024-09-04
Receptai, Sveikata
Laikas: 3 min skaitymo
varškės

Varškės pyragas

FacebookTwitter

Įvairios kultūros, įskaitant Indijos, Vidurio Rytų ir Europos, turi senas varškės gamybos tradicijas, tad tai – neatsiejamas kasdienių ir šventinių dienų ingredientas visame pasaulyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad varškė – puikus lengvai įsisavinamų baltymų šaltinis. O prekybos tinklo „Rimi“ atstovė Eglė Krasauskienė pasakoja, jog varškė yra universalus ingredientas, kuriuo galima mėgautis įvairiomis formomis. 

Lengvesnis virškinimas dėl fermentacijos

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, jog varškė gali būti tiek kasdienių, tiek šventinių patiekalų sveikatai palankus produktas, aprūpinantis organizmą aukštos kokybės baltymais bei mineralinėmis medžiagomis, iš kurių svarbiausia – kalcis.

„Varškė yra geras visaverčių baltymų šaltinis, aprūpinantis būtinomis amino rūgštimis, reikalingomis įvairioms organizmo funkcijoms, įskaitant raumenų atstatymą ir imuninės sistemos palaikymą. Riebalų kiekis skiriasi priklausomai nuo varškės rūšies, tačiau pilno riebumo varškėje yra sveikatai palankių polinesočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, linolio, linoleno bei arachidono. Svarbu paminėti, jog varškė turtinga nepakeičiamąją amino rūgštimi – metioninu, kuri apsaugo žmogaus organizmą nuo riebalų kaupimo kepenyse. Varškėje beveik nėra angliavandenių, o pieno cukraus laktozės gali būti tik pėdsakai, todėl šis produktas puikiai tinka ir laktozės netoleruojantiems asmenims“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Mineralai, vitaminai ir probiotikai – geros sveikatos užtaisas

Anot gydytojos, varškė yra puikus kalcio šaltinis, be to, kai kuriuose varškės produktuose dar randama riebaluose tirpių vitaminų A, E bei vandenyje tirpaus vitamino B2.

„Varškė yra puikus kalcio šaltinis, gyvybiškai svarbus kaulų sveikatai, dantims, tinkamai raumenų ir nervų funkcijai. Be to, varškė – fermentuotas pieno produktas, tad probiotikai, gaunami su varške, prisideda prie žarnyno sveikatos puoselėjimo“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Svarbu laikymo sąlygos namuose

Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė atkreipia dėmesį, kad svarbu namuose varškę laikyti sandariai uždarytame inde šaldytuve, atokiau nuo stiprių kvapų, o sugedusias porcijas nedelsiant reikėtų išmesti.

„Norėdami laikyti varškę namuose, laikykite ją šaldytuve, sandariame inde, kad neįsigertų kitų kvapų. Pasirinkite indą su sandariu dangteliu, kad išlaikytumėte šviežumą ir varškė neišdžiūtų. Be to, užtikrinkite, kad varškė nebūtų ilgesnį laiką laikoma kambario temperatūroje, nes ji yra pieno produktas ir gali sugesti. Reguliariai tikrinkite tinkamumo vartoti terminą ir išmeskite varškę su pelėsio požymiais ar nemaloniu kvapu. Laikydamiesi šių laikymo taisyklių, varškės kokybę ir skonį išsaugosite ilgesnį laiką“, – rekomenduoja ekspertė.

Ji taip pat pažymi, kad įsigyjant varškės ir kitų ingredientų šeimos stalui pigiau apsipirkti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus pigiau apsipirkti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Pasimėgaukite patys ir palepinkite savo svečius gardžiu, garuojančiu bei burnoje tirpstančiu glajumi aplietu aguonų ir varškės tortu.

RECEPTAS

Aguonų ir varškės pyragas

Tortui reikės: 

125 g kambario temperatūros sviesto;

220 g cukraus;

4 vnt. kiaušinių;

1 vnt. citrinos žievelės;

30 ml citrinos sulčių;

2 v. š. varškės

2 v. š. aguonų sėklų;

180 g miltų;

40 g maltų migdolų;

Žiupsnelis druskos;

120 g kambario temperatūros grietinės.

Glazūrai reikės: 

1 vnt. kiaušinio baltymo;

200 g persijotos cukraus pudros;

2 a. š. citrinos sulčių.

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 º C. Ištepkite kepimo formą sviestu. Sviestą ir cukrų sudėkite į dubenį ir plakite, kol masė taps lengva ir puri. Po vieną įmuškite kiaušinius, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Sudėkite citrinos žievelę, sultis, varškę ir aguonas, greitai suplakite, kad mišinys įsimaišytų. Šiuo metu sviestas bus linkęs sutirštėti, tačiau jis susijungs, kai bus įmaišyti sausi ingredientai.
  2. Persijokite miltus, maltus migdolus ir druską. Į persijotus miltus ir grietinę pakaitomis dviem etapais įmaišykite grietinę. Išmaišykite, kad susimaišytų neperplakant. Šaukštu supilkite į kepimo formą ir kepkite maždaug 40 minučių arba kol ištrauktas medinis iešmelis bus švarus. Nepamirškite, kad kepimo laikas priklauso nuo skardos dydžio. Jei skarda didesnė, tešla pasiskirstys ploniau ir galbūt reikės kepti tik 30–35 minutes. Ištraukus tortą leiskite jam visiškai atvėsti.
  3. Glajų išmaišykite iš kiaušinio baltymo, persijotos cukraus pudros ir citrinos sulčių, kol glajus taps vientisas ir blizgus. Glazūra turi būti gana tiršta, kad nenubėgtų nuo pyrago. Apliekite atvėsusį tortą ir papuoškite.

Skanaus!

Žymos: DesertaiMaistas
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Gydytojas
Lietuvos naujienos

Kuo pavojinga pneumokokinė infekcija ir kaip su ja kovoti?

2025-10-09
Vaistinėlė prieš gimdymą: ką svarbu turėti mamai ir naujagimiui pirmosioms savaitėms
Gyvenimas

Vaistinėlė prieš gimdymą: ką svarbu turėti mamai ir naujagimiui pirmosioms savaitėms

2025-10-08
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Kartu su lapkričiu užslinko ir slogi nuotaika. Ką daryti?
Sveikata

Kokių priemonių imtis, kad vaikai rečiau sirgtų?

2025-09-30
Nematomos sveikatos herojės: kodėl skaidulos būtinos ne tik suaugusiesiems, bet ir vaikams?
Gyvenimas

Nematomos sveikatos herojės: kodėl skaidulos būtinos ne tik suaugusiesiems, bet ir vaikams?

2025-09-19
Daugiau nei 75 tūkst. sekėjų turintis treneris P. Ratkevičius „Ecosh“ gimtadienyje pristatė sveikos gyvensenos paslaptis
Sveikata

Daugiau nei 75 tūkst. sekėjų turintis treneris P. Ratkevičius „Ecosh“ gimtadienyje pristatė sveikos gyvensenos paslaptis

2025-09-19

Skaitoma

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Šuo

Nuo „puppuccino“ iki gimtadienio tortų: kur slypi balansas tarp naujų tendencijų ir šuns gerovės?

2025-10-09
Magistralėje Vilnius–Utena nuspręsta įrengti „2+1“ kelią: kuo jis bus naudingas

Magistralėje Vilnius–Utena nuspręsta įrengti „2+1“ kelią: kuo jis bus naudingas

2025-04-30
Stogai

Oro tarša šildymo sezono metu – ką svarbu žinoti?

2025-10-09
Žemačiai Alytuje atsidarė laimėjimų sąskaitą

Žemačiai Alytuje atsidarė laimėjimų sąskaitą

2025-10-09

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Elektros kaina

Rugsėjį elektra kainavo 2,7 proc. daugiau nei ankstesnį mėnesį

2025-10-09
Žemačiai Alytuje atsidarė laimėjimų sąskaitą

Žemačiai Alytuje atsidarė laimėjimų sąskaitą

2025-10-09

Skaitomiausia

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Šuo

Nuo „puppuccino“ iki gimtadienio tortų: kur slypi balansas tarp naujų tendencijų ir šuns gerovės?

2025-10-09
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas