Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Penktadienis, 11 liepos, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Garsi maisto tinklaraštininkė teigia, kad kefyras tinka ne tik šaltibarščiams

Garsi maisto tinklaraštininkė teigia, kad kefyras tinka ne tik šaltibarščiams

Paulius Liškauskas
2025-04-09
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitter

Visuomenėje, kurioje atrodo, kad viskas jau yra atrasta ir išbandyta, maisto tinklaraštininkai įrodo priešingai – jie atveria duris naujiems, dar neragautiems skoniams. Viena populiariausių Lietuvoje maisto tinklaraštininkių, „Nestoras maistas“ įkūrėja Ieva Greičiūnaitė, sako, kad eksperimentai virtuvėje jai – kasdienybė. Milžinišką auditoriją subūrusi moteris dalijasi receptais ne tik iš meilės maistui, bet ir vedina savotiškos misijos – parodyti, kad skanus ir sveikas maistas gali būti gaminamas paprastai. Kaskart eksperimentuodama ji gali nustebinti ir pati save bei sulaužyti giliai įsišaknijusius stereotipus. Pavyzdžiui, kas sakė, kad kefyras tinka tik šaltibarščiams?

Gaminti galima skaniai, sveikai ir paprastai

„Juoda duona su sviestu man yra pats geriausias desertas“, – juokiasi I. Greičiūnaitė. Tačiau ši jos frazė aiškiai atspindi ir jos maisto filosofiją – genialumas slypi paprastume, o maisto gaminimas neturi virsti kančia.

Maisto tinklaraštininkė atskleidžia, kad nemėgsta sudėtingo paruošimo proceso ir ilgų valandų, praleistų virtuvėje. Kaip ji suranda balansą tarp įdomaus skonio ir paprasto paruošimo?

„Gal ir skamba ironiškai, bet nemėgstu suktis virtuvėje ilgai, o valgyti skaniai – patinka. Todėl mano noras pagaminti patiekalą greičiau, priverčia pasukti galvą, kaip tai padaryti. Dažnai renkuosi pažįstamą patiekalą ir pakeičiu vieną ar kitą ingredientą. Eksperimentuoju ir tada atsiranda pajautimas – kas galėtų tikti, o kas ne“, – svarsto I. Greičiūnaitė.

Receptais dalijasi su tūkstančiais žmonių

Dabar Ievos „Instagram“ paskyrą „Nestoras maistas“ seka daugiau nei 100 tūkstančių žmonių. Mintis pasidalinti įvairiais receptais ir patiekalų idėjomis su visuomene Ievai kilo dar 2017 m., kai ji pajuto prikaupusi nemažai kasdienybę palengvinančių receptų, susijusių su sveiku gyvenimo būdu.

„Noras gaminti ir eksperimentuoti apskritai gimė išėjus iš tėvų namų. Reikėjo pasirūpinti savimi. Tuo metu dar dirbau modeliu, todėl žinojau, kad maistas turi įtakos ne tik savijautai, bet ir išvaizdai. Dirbant tokį darbą man tai buvo ypač svarbu. Todėl pradėjau ieškoti receptų ir eksperimentuoti. Toks pomėgis man prilipo, todėl ir toliau einu šiuo keliu – mielai ieškau naujų skonių“, – pasakoja „Nestoras maistas“ įkūrėja.

Eksperimentuoja su kefyru

Maisto tinklaraštininkė pabrėžia, kad jai itin svarbi subalansuota mityba ir išmintingas santykis su maistu. O nuolatinis noras eksperimentuoti priveda prie netikėtų atradimų. Vienas iš mėgstamų produktų, kuriuos Ieva gali panaudoti įvairiuose patiekaluose, yra kefyras. Nors daugeliui gali atrodyti, kad jis tinkamas tik šaltibarščiams, maisto tinklaraštininkė turi kitą nuomonę.

„Iš tiesų kefyras yra labai universalus produktas. Aš neturiu intencijos specialiai laužyti stereotipų, tai gaunasi savaime, kai bandau pasigaminti ką nors įdomesnio. Atradau, kad kefyras tam puikiai tinka. Naudoju  kefyrą gamindama ir panakotą, ir užtepėlę, ir duonelę ar kitus kepinius, taip pat kokteiliuose. Galima jį naudoti ir paprasčiau. Pavyzdžiui, po sporto mėgstu užkandį – bananą su kefyru“, – vardija I. Greičiūnaitė.

Su skaitytojais ji sutiko pasidalinti dviem receptais, kurie tikrai praskaidrins dieną: iš kefyro pagamintu tepamu sūreliu ir puria naan duonele. Puikaus skonio paslaptis – 3,2 proc. riebumo kefyras!“

Tepamas sūrelis

Jums reikės:

  • 0,5 kg 3,2 proc. riebumo kefyro
  • 1–2 česnako skiltelių
  • Saujelės smulkintų petražolių
  • Druskos ir pipirų

Gaminimo būdas:

  1. Vakarop kefyro pakuotę (neišpylus!) įdėkite į šaldiklį ir palikite nakčiai.
  2. Ryte visiškai sušalusį kefyrą išimkite ir, įvynioję į dvigubą marlės sluoksnį, pakabinkite virš dubens ar puodo, kad lašėdamas atsitirptų.
  3. Kefyrui atitirpus, marlėje liks tirštas, varškės konsistencijos sūrelis.
  4. Jį perkelkite į dubenėlį, pagardinkite smulkintu česnaku, petražolėmis, druska bei pipirais. Sumaišykite iki vientisos masės.
  5. Mėgaukitės užtepdami ant skrebučio ar šviežios duonos.

Naan duonelė

Reikės:

  • 150 ml 3,2 proc. riebumo kefyro
  • 50 ml aliejaus
  • ~200 g miltų (gali prireikti šiek tiek daugiau, jei tešla atrodys per lipni)
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • Žiupsnelio druskos ir cukraus

Gaminimo būdas:

  1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų.
  2. Įpilkite kefyrą ir aliejų, išmaišykite.
  3. Tešlą minkykite rankomis apie 5 minutes, tuomet įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite 10–15 minučių „pailsėti“.
  4. Tešlą padalykite į 5 lygias dalis ir suformuokite rutuliukus.
  5. Ant lengvai miltuoto paviršiaus kiekvieną rutuliuką rankomis suploti ir ištempti iki norimos plokščios duonelės formos.
  6. Sudėkite duonelę į įkaitintą sausu dugnu keptuvę (aliejaus nereikia), kepkite, kol pradės kilti burbuliukai. Apverskite ir kepkite, kol kita pusė lengvai parus.
  7. Iškeptas duoneles uždenkite rankšluostėliu ar folija – taip jos išliks minkštos ir šiltos, kol kepa kitos.

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?
Gyvenimas

Kelionės su vaikais – išsiruošti sunku, bet įspūdžiai atperka viską

2025-07-09
Mažiau streso, daugiau poilsio: kaip suplanuoti šeimos biudžetą vasaros atostogoms
Gyvenimas

Mažiau streso, daugiau poilsio: kaip suplanuoti šeimos biudžetą vasaros atostogoms

2025-07-08
Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus
Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Joninių papročiai: ugnies, vandens ir paparčio žiedo magija trumpiausią naktį
Kultūra

Joninių papročiai: ugnies, vandens ir paparčio žiedo magija trumpiausią naktį

2025-06-23
Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos
Laisvalaikis

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21

Skaitoma

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
dviratis

Kuo skiriasi moteriškas dviratis nuo vyriško?

2022-03-12
Iš pirmo žvilgsnio pigus sklypas gali brangiai kainuoti: pasakė, ką įvertinti iš anksto

Iš pirmo žvilgsnio pigus sklypas gali brangiai kainuoti: pasakė, ką įvertinti iš anksto

2025-07-09
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

Kelionės su vaikais – išsiruošti sunku, bet įspūdžiai atperka viską

2025-07-09
Atliekų rūšiavimo skirtumai stebina net atsakingiausius gyventojus: nori vienodų rūšiavimo taisyklių visoje Lietuvoje

Trakų rajono atliekų surinkimo grafikas 2025

2025-03-18

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Saulės energija bute: lietuviams trūksta žinių?

Saulės energija bute: lietuviams trūksta žinių?

2025-07-10
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

Kelionės su vaikais – išsiruošti sunku, bet įspūdžiai atperka viską

2025-07-09

Skaitomiausia

Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
dviratis

Kuo skiriasi moteriškas dviratis nuo vyriško?

2022-03-12
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas