Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Ketvirtadienis, 12 birželio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

Paulius Liškauskas
2025-06-12
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Kopūstas su obuoliais ir krapais

Kopūstas su obuoliais ir krapais

FacebookTwitter

Šiltesniais savaitgaliais nosį vis dažniau pakutena čirškinamų mėsos kepsnių aromatai, tačiau siekiant maitintis kuo sveikatai palankiau, svarbu nepamiršti ir daržovių. „Rimi Lietuva“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad grilinti galima kokias tik norime daržoves – tiek šviežias, tiek pamarinuotas. Specialistai rekomenduoja kasdien jų suvartoti bent 500 gramų, tad svarbu daržoves rinktis kuo spalvingesnes ir skirtingesnes. 

Grilindami daržoves nepersistenkite

Kepant daržoves ant grilio, V. Nadzeika siūlo neužgožti natūralaus jų skonio – užteks lengvai jas aptepti alyvuogių aliejumi ar norimais padažais, pagal skonį pagardinti prieskoniais.

„Atkreipkite dėmesį, kad būtų užtektinai kaitros, bet daržovės neskrustų ant atviros ugnies. Keptos daržovės yra ne tik puikus garnyras, bet ir atskiras patiekalas, tinkantis tiek vegetarams, tiek visavalgiams. Grilinti galima net kopūstų lapus, kuriuos pakepintus bus galima panaudoti net kaip lėkštutę arba suvynioti mėsos gabaliuką vietoj lavašo. Ant žarijų kepant baklažanus, cukinijas, paprikas, pievagrybius, svogūnus ar kukurūzų burbuoles rekomenduoju supjaustyti jas stambiais gabalais“, – pataria specialistas.

Jis priduria, kad iš anksto marinuoti daržovių nebūtina, galima tai padaryti kepant ir šlakstant jas pasirinktu marinatu. Rezultatas nustebins – daržovės bus puikaus skonio ir aromato.

„Jeigu daržoves kepate ant grotelių, svarbu, kad jos būtų švarios, pateptos aliejumi ir gerai įkaitintos, tada daržovės neprilips. Jei turite uždaromą grilį, rekomenduočiau pabandyti kepti žiedinio kopūsto galvą. Prieš tai ją reikėtų 4-5 minutes apvirti pasūdytame vandenyje ir kepti ant grotelių, patiesus foliją, patepant norimu padažu, apie 15-20 minučių. O pradedantiems grilio entuziastams patariu kuo daugiau eksperimentuoti. Kepkite ant grilio kuo dažniau, nes kartu su praktika ateis ir patirtis, lavės skonis“, – įsitikinęs V. Nadzeika.

Grilintas kopūstas

Šviežio kopūsto salotos su obuoliu ir krapais

RECEPTAS

Patiekalui reikės: 

  • 1 raudonojo svogūno;
  • 1 šaukšto stambiagrūdžių saldžiųjų garstyčių;
  • 2 šaukštų baltojo vyno acto;
  • 4 šaukštų rapsų aliejaus;
  • 1 vnt. obuolio;
  • 3 šaukštų sviesto;
  • 1 didelio kopūsto;
  • pipirų, druskos, krapų – pagal skonį.

Kaip gaminti: 

  1. Nulupkite svogūną, supjaustykite jį ir krapus.
  2. Sumaišykite garstyčias su actu ir išmaišykite aliejuje. Sudėkite svogūną ir krapus. Pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Nulupkite obuolį sūrio peiliu, supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite jas padažu.
  4. Ištirpinkite sviestą. Supjaustykite kopūstą skiltelėmis ir aptepkite pjūvio paviršius sviestu. Kepkite kopūsto puseles ant grotelių, iškeptas patiekite su padažu.

Korėjietiškos agurkų salotos

Agurkų salotos

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

  • 500 g agurkų;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 1 ryšulėlio laiškinių česnakų;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 1 šaukštelio imbiero šaknies;
  • 1 šaukšto šviesaus sojų padažo;
  • 2 šaukštų sezamo aliejaus;
  • 1 šaukšto vyno acto;
  • 5 šaukštų „Sriracha” padažo;
  • 2 šaukštų skrudintų sezamų sėklų.

Kaip gaminti: 

  1. Agurkus supjaustykite griežinėliais ir pabarstykite druska. Palaikykite 5-10 minučių.
  2. Supjaustykite svogūnus ir laiškinius česnakus.
  3. Sumaišykite visus padažo ingredientus.
  4. Nupilkite ant agurkų susidariusias sultis.
  5. Į agurkus supilkite padažą, sudėkite svogūnus ir laiškinį česnaką.
  6. Išmaišykite ir mėgaukitės!

 

Skanaus!

DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

Net ir lietingą vasarą mūsų odai ir plaukams iššūkių nestinga: kaip reikėtų keisti grožio rutiną?

Panašios naujienos

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18

Skaitoma

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

2025-06-06
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
hidrolizacija pamatams

Kokybiška hidroizoliacija pamatams

2021-04-20
Atraminio guolio priežiūra

Atraminio guolio priežiūra

2023-06-29
papuošalai

Patarimai, kaip priderinti papuošalus prie kiekvienos aprangos

2022-09-02

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena

Net ir lietingą vasarą mūsų odai ir plaukams iššūkių nestinga: kaip reikėtų keisti grožio rutiną?

2025-06-12

Skaitomiausia

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

2025-06-06
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas