Vasaros malonumams tampant tik mielu prisiminimu, po truputį pradedame ruoštis vėsiajam metų periodui: konservuojame, šaldome sodo bei daržo gėrybes, tikėdamiesi jomis džiaugtis iki kito derliaus. Pasak mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, šaldymas – vienas geriausių pasirinkimų, siekiant išsaugoti produktų naudingąsias maistines savybes, teigia, kad tačiau reikėtų įsidėmėti keletą svarbių taisyklių.
„Šaldant produktus, kitaip nei marinuojant, galima į juos nedėti cukraus, druskos ar kitų priedų, kurių nepatartina gausiai vartoti,– pasakoja V. Kurpienė. – Užšaldyti maisto produktai išlieka tokie pat skanūs ir maistingi, kaip ir švieži, be to, tai puiki išeitis norintiems visus metus džiaugtis produktais, kurių negali pasiūlyti prekybos centrai. Juo labiau, kad namuose užšaldyti įmanoma, turbūt, viską – nuo grybų, vaisių ar uogų iki daržovių, žalumynų ar beveik baigtų gaminti patiekalų.“
Mitybos specialistės teigimu, daržovių ar vaisių šaldymui tinkama temperatūra yra -18-22°C – tokioje temperatūroje juos galima išlaikyti metus. Produktus ar maisto gaminius galima užšaldyti ir esant -8-0 °C temperatūros, tačiau tada vartojimo laikas sutrumpėja iki 3 mėnesių. Dar viena svarbi taisyklė, primena V. Kurpienė, – toje pačioje šaldiklio lentynoje nereikėtų laikyti daržovių ir žuvies ar kitų produktų, skleidžiančių specifinį kvapą. Įsigėręs kvapas nedingsta net atšildžius produktą ir jį valgyti tampa nebe taip gardu. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad norint neprarasti naudingųjų medžiagų, atšildyti produktą reikėtų +3-4 °C temperatūroje. Ir geriausia produktus atitirpinti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.
Pasak V. Kurpienės, šaldymui ruošiant grybus, pirmiausia juos reikėtų pavirti, tada lygiai taip pat, kaip ir šviežias uogas bei vaisius, tolygiai paskleidus ant padėklo, palaikyti greitojo šaldymo kameroje. Produktams atšalus – sudėti gėrybes į specialią šaldymo tarą. Pirminei šaldymo stadijai netinka plastikiniai maišeliai – uogos ar kiti į gabalėlius susmulkinti produktai sulips į vientisą gabalą. Į šaldymui skirtus maišelius galima sudėti tik jau užšaldytus produktus. Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad įprasti vienkartiniai plastikiniai indeliai ar maišeliai šaldymui yra nepritaikyti – sveikatai kenksmingos dalelės patenka į maistą, o vėliau į žmogaus organizmą. Naudokite tik specialiai paženklintą šaldymui skirtą tarą.
„Maisto šaldymas ne tik suteikia galimybę ilgiau mėgautis gamtos gėrybėmis, bet ir neleidžia daugintis bakterijoms – ypač veiksmingas yra taip vadinamasis greitasis arba kriogeninis šaldymas, kurio metu susiformavę ledo kristalai pasiskirsto tolygiai, taip užtikrindami geresnę atitirpinto produkto kokybę ir skonį, – sako V. Kurpienė. – Taikant greitąjį užšaldymą, išsaugomos maisto produktų natūralios savybės ir naudingosios medžiagos.“ Taigi, anot specialistės, renkantis šaldytuvą būtina atkreipti dėmesį, ar jame yra greitojo šaldymo funkcija.
„Nustatyta, kad lėto užšaldymo proceso metu maisto skysčiai virsta ledo kristalais, gadinančiais tiek maistą, tiek ir jo skonį, todėl buities technikos gamintojai į šaldytuvus pradėjo diegti greitojo užšaldymo technologiją, – technologinius pokyčius komentuoja įmonės „Bosch“ pardavimų vadovas Baltijos šalims Adomas Pesliakas. – Greitojo užšaldymo metu produktai išlaiko natūralią drėgmę, tekstūrą, skonį ir šviežumą, yra apsaugomi nuo mikrobų atakos.“
Mitybos specialistė V. Kurpienė pataria jau dabar suskubti ir pasirūpinti, kad šaltais žiemos vakarais netrūktų vitaminų. Jei apie tai pagalvojote dar vasarą, ją maloniai primins iš šaldiklio gelmių išimtos lyg vakar skintos braškes, avietes ar kitos mėgstamos uogos arba vaisiai.