Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Ketvirtadienis, 14 rugpjūčio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

Paulius Liškauskas
2025-08-13
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Iki šefo D. Špakausko patiekalai_Virginijos Bareikytės nuotr.

Iki šefo D. Špakausko patiekalai_Virginijos Bareikytės nuotr.

FacebookTwitter

Čia pat – paskutinis ilgasis vasaros savaitgalis. Jį dovanoja Žolinė, tad norisi jį leisti su kuo daugiau gaivos, šviežumo, o laiką skirti gamtoje bendraujant su artimaisiais užuot triūsius virtuvėje. Tai visai paprasta, įsitikinęs prie „Iki“ komandos prisijungęs žymus virtuvės šefas Dainius Špakauskas. Jis išduoda kelias savo amato gudrybes ir dalijasi paprastais, bet nepaprastai skaniais receptais.

 

„Vasara neatsiejama nuo draugų, artimųjų susibūrimų – kai dalijamasi ne tik gera nuotaika, bet ir gardžiu maistu. Todėl kaskart prieš šventines dienas pirkėjai ieško ne tik šviežios mėsos, jau marinuotų gaminių, bet ir įvairių užkandžių: marinuotų alyvuogių, tradicinių bei gurmaniškų salotų, sumuštinių, dairosi įdomybių, tokių kaip mini čeburekai ar suktinukai „spring rolls“.Lietuviams ypatingos progos ir skanėstai – lyg sinonimai“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

 

Jai antrina ir D. Špakauskas. Kaip ir daugeliui lietuvių, jam laikas gamtoje, piknike ar paprasčiausiai terasoje su šeima, bičiuliais dažniausiai siejasi su grilyje čirškinamu maistu – vištiena, jautiena, kiauliena, o ypač jis mėgsta šviežią žuvį. „Tai tampa pagrindiniu akcentu, o dėl kitko tikrai nebūtina verstis per galvą“, – tikina virtuvės profesionalas ir dalijasi naudingais patarimais.

Iki šefas Dainius Špakauskas, IKI nuotr.

Nepersistenkite su daržovėmis – šviežios jos ir taip skanios. Dabar tas metas, kada uogos, vaisiai, daržovės – prinokę, saldūs, skanūs ir geros kainos. Pasak D. Špakausko, sezoninėms gėrybėms skaniai paruošti nieko daug nereikia – papjaustykite pomidorų, agurkų, paskaninkite sultingais svogūnų laiškais, kitais šviežiais žalumynais, pagardinkite trupučiu prieskonių ir alyvuogių aliejaus, pagrilinkite baklažaną, cukiniją. Jeigu norisi šiek tiek šventiškiau – užsukite į sūrių skyrių ir prie jų pridėkite, pavyzdžiui, mocarelos, buratos ar ožkos sūrio. Čia lengva eksperimentuoti ir sunku suklysti.

 

Nevarkite su viskuo patys. „Maistas mano aistra, todėl viską stengiuosi ne tik pats gaminti, bet ir padėti kitiems su savo patirtimi, žiniomis. Bet tikrai ne visi turi tam noro, laiko, o gal ir kantrybės. Tikrai ne kiekvienas turi tapti namų šefu – neverta savęs apkrauti nereikalingais darbais, kad svečius pasitiktumėte nuvargę ir suirzę“, – ramina restorano šefas.

 

Todėl jo patarimas – neapkraukite savęs papildomais rūpesčiais. Koncentruokitės į pagrindinį patiekalą, o įvairių priedų galima nusipirkti. „Užkandžių pasirinkimas šiais laikais tikrai gausus, tad lengva pritaikyti prie savo mitybos stiliaus. Galima rinktis jau paruoštus, taip pat ir kliautis klasikų klasika – nusipirkti šviežios duonos kepalą (savo mylimos ar įmantresnės, tokios kaip fokačija) ir patiekti su užtepėle – humusu, adžika ir kitu mėgstamu pagardu“, – pataria D. Špakauskas.

Baklažanai_Virginijos Bareikytės nuotr.

Slaptas ingredientas gali būti ir medus. D. Špakauskas išduoda ir dar vieną gudrybę, kuri gali pagerinti įvairių patiekalų skonį. Tikras natūralus lobis – medus – gelbsti ne tik saldinant arbatą ar desertus. „Tai puikus priedas norint subalansuoti skonį. Jei daržovės per rūgščios – įdedu šaukštelį medaus. Jei marinuoju šviežią mėsą, vištieną, žuvį – keliauja net keli šaukštai. Tuomet mėsa, žuvis labai gražiai karamelizuojasi, atsiranda papildomų skonio natų“, – pataria virtuvės profesionalas.

 

Jis siūlo ir tris receptus, kuriems reikės visai paprastų ingredientų, mažai darbo, o įspūdžio nepalikti jie tiesiog negali.

 

Vienas marinatas griliui – ir skaniai žuviai, ir baklažanams

 

Reikės: šviežios išdarinėtos žuvies, alyvuogių aliejaus, česnako, druskos, medaus, sojų padažo, saujos šviežių žalumynų (krapų, kalendrų, čiobrelių, raudonėlių ir pan.), citrusų sulčių (apelsinų, greipfrutų ar žaliosios citrinos), citrinos, greipfruto arba apelsino skiltelių. Garnyrui: baklažanų.

Gaminkime:

  1. Žuvį įpjaunu keliose vietose įstrižai, kad marinatas geriau susigertų.
  2. Į trintuvo indą pilu aliejaus, dedu išspausto česnako, kelis šaukštus medaus, šlakelį sojų padažo, pagardinu druska, pipirais, sudedu gerą saują žalumynų, šliūkšteliu šviežiai spaustų citrusinių vaisių sulčių. Kai norisi aštriau – ir šiek tiek aitriosios paprikos. Viską gerai sutrinu.
  3. Tuomet į žuvies vidų pridedu dar šviežių žalumynų ir citrinos, greipfruto ar apelsino skiltelių. Su marinatu ištrinu visą žuvį, sudedu į dubelį palaikau bent 30 min., galima ir pernakt.
  4. Likus geram pusvalandžiui iki kepimo, tuo pačiu marinatu aplieju ir riekelėmis arba pusiau supjaustytus baklažanus. Juos gerai ir įpjauti kvadratukais, kad sugertų skonį.
  5. Baklažanus kepu tiesiai ant grotelių, o žuvį suvynioju į foliją arba bananų lapus. Tokiu būdu žuvį lengviau apversti, ji skaniai iškepa ir išlieka sultinga.
Baklažanai grilyje_Virginijos Bareikytės nuotr.

Šviežio avokado salotos prie žuvies

 

Reikės: avokadų, svogūnų, kalendrų, pomidoro, druskos, pipirų, medaus, alyvuogių aliejaus.

Gaminkime:

Šalia žuvies dažnai gaminu gvakamolę arba tiesiog šviežias avokado salotas. Sutrinu gerai prinokusius avokadus, sukapoju saujelę kalendrų, kubeliais supjaustau pomidorą. Įdedu smulkinto svogūno ir svogūnų laiškų. Druska, pipirai, šaukštelis medaus ir alyvuogių aliejaus – tiek prieskonių tereikia. Spalvinga ir labai gardu.

 

Gaivi vasariška alyvuogių užtepėlė

 

Reikės: stiklainio alyvuogių be kauliukų, 200 – 300 ml alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio pipirų, 100 g bazilikų, 1 česnako skiltelės, 2 šaukštelių acto, 3 šaukštų medaus, 250 g vyšninių pomidorų.

Gaminkime:

  1. Alyvuoges naudoju arba juodas, arba žalias, arba jas maišau. Nupilu skystį, sudedu į trintuvo indą, įpilu aliejaus ir sudedu likusius ingredientus, išskyrus pomidorus. Viską sutrinu, supilu į indelį ir sumaišau su per pusę perpjautais vyšniniais pomidorais.
  2. Papuošiu keliais šviežio baziliko lapeliais ir patiekiu su šviežia duona.

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Rugpjūčio džiaugsmas vazoje – jurginai: kaip prailginti jų šviežumą ir išryškinti grožį?
Gyvenimas

Rugpjūčio džiaugsmas vazoje – jurginai: kaip prailginti jų šviežumą ir išryškinti grožį?

2025-08-01
Trys paprastos taisyklės, kurios padės ant kepsninės pagaminti nepamirštamą patiekalą
Laisvalaikis

Trys paprastos taisyklės, kurios padės ant kepsninės pagaminti nepamirštamą patiekalą

2025-08-01
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29

Skaitoma

Guopstų kaime įsikurs moderniausia Baltijos šalyse gamykla

Guopstų kaime įsikurs moderniausia Baltijos šalyse gamykla

2025-08-07
Ar mokate iš tikrųjų ilsėtis? Gydytoja atskleidė, kodėl šiandienis poilsis dažnai būna tik iliuzija

Ar mokate iš tikrųjų ilsėtis? Gydytoja atskleidė, kodėl šiandienis poilsis dažnai būna tik iliuzija

2025-08-13
Įgūdžiai, kurie nulems jūsų sėkmę 2030-aisiais: ar juos turite?

Įgūdžiai, kurie nulems jūsų sėkmę 2030-aisiais: ar juos turite?

2025-08-12
Iš apyvartos bus išimtos 1 ir 2 euro centų monetos – atsiskaitant grynaisiais, sumos bus apvalinamos

Iš apyvartos bus išimtos 1 ir 2 euro centų monetos – atsiskaitant grynaisiais, sumos bus apvalinamos

2024-12-18
dviratis

Kuo skiriasi moteriškas dviratis nuo vyriško?

2022-03-12

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Dėl ilgo lietingo laikotarpio Vyriausybė paskelbė valstybės lygio ekstremaliąją situaciją

Dėl ilgo lietingo laikotarpio Vyriausybė paskelbė valstybės lygio ekstremaliąją situaciją

2025-08-14
Dėl jūsų pykinimo lėktuve, laive ar mašinoje gali būti kalti genai

Dėl jūsų pykinimo lėktuve, laive ar mašinoje gali būti kalti genai

2025-08-14

Skaitomiausia

Guopstų kaime įsikurs moderniausia Baltijos šalyse gamykla

Guopstų kaime įsikurs moderniausia Baltijos šalyse gamykla

2025-08-07
Ar mokate iš tikrųjų ilsėtis? Gydytoja atskleidė, kodėl šiandienis poilsis dažnai būna tik iliuzija

Ar mokate iš tikrųjų ilsėtis? Gydytoja atskleidė, kodėl šiandienis poilsis dažnai būna tik iliuzija

2025-08-13
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas