Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Ketvirtadienis, 19 birželio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

Paulius Liškauskas
2025-04-16
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Dovilė Filmanavičiūtė

Dovilė Filmanavičiūtė

FacebookTwitter

Rinkodaros specialistė, visuomenininkė Dovilė Filmanavičiūtė per Velykas lankys giminaičius Pasvalyje ir Panevėžyje. Su mama ji ruoš Velykų stalą, ant kurio atsidurs mėgstamas netikras zuikis ir kiti nuo vaikystės pamėgti patiekalai. Dovilė šypteli, kad tokie – jos šventiniai ritualai. Nors tradiciškai visa šeima dažo kiaušinius su svogūnų lukštais, per šias Velykas galbūt išbandys ir marginimo vašku technikas: jei tik mamą to išmokys penkiametis sūnus Kristijonas.

Pasiruošimas vaikystės Velykoms: namų tvarkymas ir kunkuliuojantys puodai

Rinkodaros specialistė užaugo Pasvalyje, gamtos apsuptyje, o Velykoms jos tėvai ir seneliai ruošdavosi atsakingai ir iš anksto. „Atmintyje įstrigęs Verbų sekmadienis, kai seneliai anksti mus išversdavo iš lovų, tradiciškai paplakdami su verba. Taip pat gerai prisimenu namų tvarkymą: prieš Velykas iššveisdavome kiekvieną jų kampelį. Vaikystėje Velykos man asocijuodavosi su bundančia po žiemos gamta, džiuginančia pirmaisiais pavasario ženklais ir  svarbiu pasiruošimu šventei, į kurį įsitraukdavo visa šeima“.

Anot D. Filmanavičiūtės, tradiciniai Velykų stalo hitai panašūs visuose namuose: tai šaltiena, virtas jaučio liežuvis, netikras zuikis ir būtinai – baltoji mišrainė. „Su mama neseniai susiskambinusios derinome Velykų stalo meniu – jai net priminti nereikia, kad du kartus per metus pagamintų kalną tos mišrainės: jei galėčiau, vonią jos suvalgyčiau! Virtas liežuvis buvo patiekiamas su senelio sode iškastais „macnais“, kaip aukštaičiai sako – krienais – ir užpilamas majonezu jo negailint. Tėvų namuose, vaikystėje, mamai verdant šaltieną, mano užduotis buvo nukaulinti kiaulės arba vištos kojas. Dabar gal skambės keistai, bet tada didžiausias delikatesas man būdavo tos virtos vištų pėdutės“.

Kiaušinių marginimas ir paslėptos dovanos vaikams

Dovilė prisimena, kad tradiciškai jos šeimoje kiaušiniai būdavo dažomi su svogūnų lukštais, vienintelis senelis mokėdavo juos dailiai išskutinėti. „Paauglė dažnai raukydavau nosį: pas draugus kiaušiniai ryškūs, nudažyti sintetiniais dažais arba su atsispaudusiomis žolelėmis, o pas mus kasmet vis taip pat marginami. Dabar kaip tik vertinu tą tradicinį būdą, kaip šeimos ritualą, nors visada pavydėdavau tiems, kurie moka kiaušinius vašku marginti. Kartą, filmuojant mano ruošiamą laidą apie močiutes, viena jų nuoširdžiai mokė tos technikos, bet man, atgrubnagei, ne itin pavyko. Visa viltis – sūnus Kristijonas: su darželio grupės draugais jis lankysis Vilniaus etninės kultūros centre, kur bus mokomasi marginimo vašku subtilybių. Tad jei nepavyko man, gal sūnui pavyks?“

Filmanavičiūtė pasakoja, kad sūnui labai patinka gaminti: jo entuziazmo tėvai negesina ir pastabomis neliūdina, net jei mato, kad penkiametis ką nors ruošia savaip: „Jei salotas sukapoja kaip kirvuku, suvalgome ir tokias. Pasakoju Kristuliui apie Velykas ir Velykų bobutę: aišku, tikisi gauti iš jos dovanėlių. Mano brolio žmona labai kūrybingai sugalvoja vaikams pramogų: ne tik kiaušinius jie ridena, bet po visą sodą ieško išslapstytų saldžių dovanų ir mielų smulkmenų“.

Ji priduria, kad sūnus nėra išrankus maistui: turi maždaug keturis mėgstamus patiekalus, kuriuos gali valgyti nuolatos: „Vienas jų – močiutės kotletukai. Kartą juos paruošus, liko nemažai jautienos faršo, tad su mama nutarėme kepti netikrą zuikį, paįvairintą netikėtais ingredientais. Rezultatas buvo tiesiog fantastiškas: net nevalgusis mano vyras mykė iš malonumo ir prašė dar. Tad netikrą zuikį Velykoms gali išsikepti ir virtuvės naujokai – svarbu nebijoti improvizuoti“.

Netikras zuikis

Velykinis netikras zuikis

RECEPTAS

Patiekalui reikės: 

  • 500 g kalakutienos faršo
  • Pakelio šviežių vištienos dešrelių su sūriu
  • 1 Svogūno
  • 1 Nedidelio česnako
  • Žalių alyvuogių pagal skonį
  • 1 Kiaušinio
  • 1 Morkos
  • Pomidorų pastos aptepti zuikiui
  • Prieskoninių žolelių
  • Lauro lapų ir kvapnių pipirų papuošimui

Kaip gaminti: 

  1. Sumaišykite faršą su išleistomis dešrelėmis, įmuškite kiaušinį, dėkite smulkintą svogūną, česnaką, tarkuotą morką, supjaustytų alyvuogių. Viską dar kartą gerai išmaišykite.
  2. Suformuokite zuikius. Kepkite apie 40 minučių 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tuomet aptepkite zuikius pomidorų pasta ir kepkite kol gausis plutelė.

Skanaus!

Žymos: Velykos
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kurortas – savame kieme: 11 daiktų, kurie neatpažįstamai pakeis kiekvieną lauko erdvę
Laisvalaikis

Kurortas – savame kieme: 11 daiktų, kurie neatpažįstamai pakeis kiekvieną lauko erdvę

2025-06-19
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Meškeriojimas neatsiejama vasaros atostogų prie vandens dalis
Gyvenimas

Meškeriojimas neatsiejama vasaros atostogų prie vandens dalis

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti
Laisvalaikis

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

2025-06-12
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12

Skaitoma

Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena

Net ir lietingą vasarą mūsų odai ir plaukams iššūkių nestinga: kaip reikėtų keisti grožio rutiną?

2025-06-12
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Paspirtukų rūšys kaip pasirinkti tinakmą

Paspirtukų rūšys, kaip pasirinkti tinkamą?

2021-11-04
Meškeriojimas neatsiejama vasaros atostogų prie vandens dalis

Meškeriojimas neatsiejama vasaros atostogų prie vandens dalis

2025-06-18
Atliekų rūšiavimo skirtumai stebina net atsakingiausius gyventojus: nori vienodų rūšiavimo taisyklių visoje Lietuvoje

Trakų rajono atliekų surinkimo grafikas 2025

2025-03-18

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Kurortas – savame kieme: 11 daiktų, kurie neatpažįstamai pakeis kiekvieną lauko erdvę

Kurortas – savame kieme: 11 daiktų, kurie neatpažįstamai pakeis kiekvieną lauko erdvę

2025-06-19
Elektros kabeliai

Laikina elektros sutrikimo situacija Birštono mieste

2025-06-18

Skaitomiausia

Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena

Net ir lietingą vasarą mūsų odai ir plaukams iššūkių nestinga: kaip reikėtų keisti grožio rutiną?

2025-06-12
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas