Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Trečiadienis, 28 gegužės, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Garsi maisto tinklaraštininkė teigia, kad kefyras tinka ne tik šaltibarščiams

Garsi maisto tinklaraštininkė teigia, kad kefyras tinka ne tik šaltibarščiams

Paulius Liškauskas
2025-04-09
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitter

Visuomenėje, kurioje atrodo, kad viskas jau yra atrasta ir išbandyta, maisto tinklaraštininkai įrodo priešingai – jie atveria duris naujiems, dar neragautiems skoniams. Viena populiariausių Lietuvoje maisto tinklaraštininkių, „Nestoras maistas“ įkūrėja Ieva Greičiūnaitė, sako, kad eksperimentai virtuvėje jai – kasdienybė. Milžinišką auditoriją subūrusi moteris dalijasi receptais ne tik iš meilės maistui, bet ir vedina savotiškos misijos – parodyti, kad skanus ir sveikas maistas gali būti gaminamas paprastai. Kaskart eksperimentuodama ji gali nustebinti ir pati save bei sulaužyti giliai įsišaknijusius stereotipus. Pavyzdžiui, kas sakė, kad kefyras tinka tik šaltibarščiams?

Gaminti galima skaniai, sveikai ir paprastai

„Juoda duona su sviestu man yra pats geriausias desertas“, – juokiasi I. Greičiūnaitė. Tačiau ši jos frazė aiškiai atspindi ir jos maisto filosofiją – genialumas slypi paprastume, o maisto gaminimas neturi virsti kančia.

Maisto tinklaraštininkė atskleidžia, kad nemėgsta sudėtingo paruošimo proceso ir ilgų valandų, praleistų virtuvėje. Kaip ji suranda balansą tarp įdomaus skonio ir paprasto paruošimo?

„Gal ir skamba ironiškai, bet nemėgstu suktis virtuvėje ilgai, o valgyti skaniai – patinka. Todėl mano noras pagaminti patiekalą greičiau, priverčia pasukti galvą, kaip tai padaryti. Dažnai renkuosi pažįstamą patiekalą ir pakeičiu vieną ar kitą ingredientą. Eksperimentuoju ir tada atsiranda pajautimas – kas galėtų tikti, o kas ne“, – svarsto I. Greičiūnaitė.

Receptais dalijasi su tūkstančiais žmonių

Dabar Ievos „Instagram“ paskyrą „Nestoras maistas“ seka daugiau nei 100 tūkstančių žmonių. Mintis pasidalinti įvairiais receptais ir patiekalų idėjomis su visuomene Ievai kilo dar 2017 m., kai ji pajuto prikaupusi nemažai kasdienybę palengvinančių receptų, susijusių su sveiku gyvenimo būdu.

„Noras gaminti ir eksperimentuoti apskritai gimė išėjus iš tėvų namų. Reikėjo pasirūpinti savimi. Tuo metu dar dirbau modeliu, todėl žinojau, kad maistas turi įtakos ne tik savijautai, bet ir išvaizdai. Dirbant tokį darbą man tai buvo ypač svarbu. Todėl pradėjau ieškoti receptų ir eksperimentuoti. Toks pomėgis man prilipo, todėl ir toliau einu šiuo keliu – mielai ieškau naujų skonių“, – pasakoja „Nestoras maistas“ įkūrėja.

Eksperimentuoja su kefyru

Maisto tinklaraštininkė pabrėžia, kad jai itin svarbi subalansuota mityba ir išmintingas santykis su maistu. O nuolatinis noras eksperimentuoti priveda prie netikėtų atradimų. Vienas iš mėgstamų produktų, kuriuos Ieva gali panaudoti įvairiuose patiekaluose, yra kefyras. Nors daugeliui gali atrodyti, kad jis tinkamas tik šaltibarščiams, maisto tinklaraštininkė turi kitą nuomonę.

„Iš tiesų kefyras yra labai universalus produktas. Aš neturiu intencijos specialiai laužyti stereotipų, tai gaunasi savaime, kai bandau pasigaminti ką nors įdomesnio. Atradau, kad kefyras tam puikiai tinka. Naudoju  kefyrą gamindama ir panakotą, ir užtepėlę, ir duonelę ar kitus kepinius, taip pat kokteiliuose. Galima jį naudoti ir paprasčiau. Pavyzdžiui, po sporto mėgstu užkandį – bananą su kefyru“, – vardija I. Greičiūnaitė.

Su skaitytojais ji sutiko pasidalinti dviem receptais, kurie tikrai praskaidrins dieną: iš kefyro pagamintu tepamu sūreliu ir puria naan duonele. Puikaus skonio paslaptis – 3,2 proc. riebumo kefyras!“

Tepamas sūrelis

Jums reikės:

  • 0,5 kg 3,2 proc. riebumo kefyro
  • 1–2 česnako skiltelių
  • Saujelės smulkintų petražolių
  • Druskos ir pipirų

Gaminimo būdas:

  1. Vakarop kefyro pakuotę (neišpylus!) įdėkite į šaldiklį ir palikite nakčiai.
  2. Ryte visiškai sušalusį kefyrą išimkite ir, įvynioję į dvigubą marlės sluoksnį, pakabinkite virš dubens ar puodo, kad lašėdamas atsitirptų.
  3. Kefyrui atitirpus, marlėje liks tirštas, varškės konsistencijos sūrelis.
  4. Jį perkelkite į dubenėlį, pagardinkite smulkintu česnaku, petražolėmis, druska bei pipirais. Sumaišykite iki vientisos masės.
  5. Mėgaukitės užtepdami ant skrebučio ar šviežios duonos.

Naan duonelė

Reikės:

  • 150 ml 3,2 proc. riebumo kefyro
  • 50 ml aliejaus
  • ~200 g miltų (gali prireikti šiek tiek daugiau, jei tešla atrodys per lipni)
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • Žiupsnelio druskos ir cukraus

Gaminimo būdas:

  1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų.
  2. Įpilkite kefyrą ir aliejų, išmaišykite.
  3. Tešlą minkykite rankomis apie 5 minutes, tuomet įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite 10–15 minučių „pailsėti“.
  4. Tešlą padalykite į 5 lygias dalis ir suformuokite rutuliukus.
  5. Ant lengvai miltuoto paviršiaus kiekvieną rutuliuką rankomis suploti ir ištempti iki norimos plokščios duonelės formos.
  6. Sudėkite duonelę į įkaitintą sausu dugnu keptuvę (aliejaus nereikia), kepkite, kol pradės kilti burbuliukai. Apverskite ir kepkite, kol kita pusė lengvai parus.
  7. Iškeptas duoneles uždenkite rankšluostėliu ar folija – taip jos išliks minkštos ir šiltos, kol kepa kitos.

Skanaus!

 

DalintisDalintis
Ankstesnė naujiena

Brangaus traktoriaus neatstos, bet didelę pagalbą vis tiek suteiks: kokį darbą gali ištverti keturratis?

Sekanti naujiena

Grilio sezonas prasideda: patarimai debiutuojantiems ir trys lengvi receptai

Panašios naujienos

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai
Kultūra

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

2025-05-23
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Trakai kviečia į miesto šventę „Trakų vasara 2025“
Kultūra

Trakai kviečia į miesto šventę „Trakų vasara 2025“

2025-05-20
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?
Laisvalaikis

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12
Sekanti naujiena
Grilio sezonas prasideda: patarimai debiutuojantiems ir trys lengvi receptai

Grilio sezonas prasideda: patarimai debiutuojantiems ir trys lengvi receptai

Pavasariniai namų darbai vairuotojams: svarbu ne tik pakeisti padangas

Pavasariniai namų darbai vairuotojams: svarbu ne tik pakeisti padangas

Skaitoma

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

2025-05-27
Virtualios realybės patirtis „Pasaulių Sutvėrimas“ atvyksta į Trakus

Virtualios realybės patirtis „Pasaulių Sutvėrimas“ atvyksta į Trakus

2025-05-23
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Lietuviškas šeimos verslas nustelbia latvių ir estų, bet iki pasaulio milžinų – dar toli

Lietuviškas šeimos verslas nustelbia latvių ir estų, bet iki pasaulio milžinų – dar toli

2025-05-24
„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

2025-05-23

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Apie Dainavos gidą

Naujienos

Kiek lietuviai išleidžia už automobilių stovėjimą: vilniečių nuo liepos laukia reikšmingi pokyčiai

Kiek lietuviai išleidžia už automobilių stovėjimą: vilniečių nuo liepos laukia reikšmingi pokyčiai

2025-05-28

Policija apie važiavimą tarp juostų motociklu: jei tai daroma kultūringai – jokių problemų

2025-05-28

Skaitomiausia

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

Kai televizoriai tampa kibernetinių atakų taikiniu: ką daryti, kad jis būtų saugus?

2025-05-27
Virtualios realybės patirtis „Pasaulių Sutvėrimas“ atvyksta į Trakus

Virtualios realybės patirtis „Pasaulių Sutvėrimas“ atvyksta į Trakus

2025-05-23
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas