Pavasaris vis garsiau beldžiasi į duris, tačiau norint jį įsileisti reikia smagiai atšvęsti Užgavėnes. Žiemos išvarymo ritualas, žinoma, yra neatsiejamas nuo blynų kepimo ir ragavimo. Tad kviečiame pasiraitoti rankoves ir šiemet išmėginti 5 išskirtinius blynų receptus, kurie padės privilioti šilumą ir saulę bei leis nustebinti šeimos narius, draugus, kolegas ar į namus užsukusius persirengėlius.
Per Užgavėnes blynų galima valgyti į valias
Nors įsitvirtino jau vėlesniais laikais, blynų kepimas šiandien yra tokia pat nuo Užgavėnių neatsiejama tradicija kaip Morės deginimas, Kanapinio ir Lašininio kova ar kaukių gaminimas bei išdaigų krėtimas persirengus velniais, giltinėmis ir raganomis. Blynų per Užgavėnes svarbu negailėti nei sau, nei kitiems, o valgyti reikia sočiai ir daug. Lietuviai tikėdavo, kad, jei per žiemos išvarymo šventę gerai ir sočiai pavalgysi, stiprus ir sotus būsi visus metus.
Tarp kitų tradicinių Užgavėnių valgių, tokių kaip šiupinys, šaltiena, riebios mėsos patiekalai ar spurgos, blynams tenka ypatinga vieta, nes jie simbolizuoja sugrįžtančią saulę. Žinoma, blynų kepimo tradicijos su laiku keitėsi, o šalia paprastų miltinių blynų atsirado ir bulviniai, mieliniai, varškės bei įvairiausios kitos šio patiekalo interpretacijos. Šiandien, esant itin plačiam ingredientų pasirinkimui, galimybės eksperimentuoti tapo dar platesnės.
Geram rezultatui svarbu kokybiški ingredientai
Viena iš blynų patrauklumo priežasčių – jiems iškepti paprastai nereikia daug pastangų. Visgi, anot bendrovės „Pieno Žvaigždės“ filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausiosios technologės Vilmos Laukytės-Staniuvienės, norint mėgautis išties gardžiais, kvapniais ir patraukliai atrodančiais blynais, svarbu rinktis kokybiškus ingredientus.
„Pavyzdžiui, kepant lietuvių mėgstamus lietinius su varške nuo pastarosios purumo, kokybės ir skoninių savybių smarkiai priklauso galutinis rezultatas. Tai pasakytina ir apie blynams kepti naudojamus kitus pieno produktus – pieną, kefyrą, sviestą ar grietinę. Blynams kepti geriau tinka riebesni gaminiai, nes jie suteikia patiekalui sodresnį ir ryškesnį skonį“, – sako V. Laukytė-Staniuvienė.
Renkantis pieną, ekspertė pataria atkreipti dėmesį į jo maistinę vertę ir natūralų šviežio pieno skonį. O tai priklauso ir nuo pieno apdorojimo temperatūros. Pasterizuoti pieną itin aukštoje temperatūroje yra paprasčiau, tačiau dėl to prastėja jo maistinės savybės, prarandamos mineralinės medžiagos ir baltymai, o taip pat prarandamas natūralaus pieno kvapas ir skonis.
Receptai, kurie leis klasikinius blynus atrasti iš naujo
Išsirinkus kokybiškus produktus per šias Užgavėnes verta išbandyti 5 kiek paįvairintų klasikinių Užgavėnių blynų receptus. Tokie blynai turėtų nepalikti abejingų nei šio patiekalo mėgėjų, nei tiesiog norinčių smagiai išvaryti žiemą ir pasitikti pavasarį.

1. Blyneliai su rikotos sūriu ir obuoliais
4 porcijoms minkštų pavasariškų blynelių paruošti prireiks:
- 250 g rikotos sūrio
- 240 g kvietinių miltų
- 200 ml 3,5 proc. riebumo pieno
- 2 kiaušinių
- 3 šaukštų cukraus
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- Žiupsnelio vanilinio cukraus
Į dubenį įmušame kiaušinius, suberiame cukrų ir išmaišome elektriniu plakikliu ar mentele. Pilame, pieną, miltus ir kepimo miltelius. Išmaišome. Tuomet – metas rikotai. Sūrį taip pat įmaišome į tešlos masę. Obuolius supjaustome riekelėmis, prieš tai išvalę sėklytes.
Liko blynus iškepti. Įkaitintoje keptuvėje su truputėliu sviesto ar kepimo aliejaus formuojame blynus. Vienam blynui naudokime du šauktus tešlos. Ant kepančios blynų tešlos dedame po obuolio riekelę ir kepame, kol gražiai apskrus. Iškeptus blynus apibarstome cukraus pudra ir galime ragauti.

2. Lietiniai blynai su varške ir persikais
Norintiems per Užgavėnes pasisotinti labiau puikiai tiks klasikiniai lietiniai su varške, paskaninti papildomu akcentu – persikais. 4 porcijoms šių blynų paruošti prireiks:
- 330 ml 3,5 proc. riebumo pieno
- 330 g kvietinių miltų
- 3 kiaušinių
- 20 g nesūdyto sviesto
- 20 g 35 proc. riebumo grietinėlės
- Trečdalio arbatinio šaukštelio cukraus
- Žiupsnelio druskos
Įdarui reikės:
- 250 g 9 proc. riebumo varškės
- 3 konservuotų persikų
- Pagal skonį druskos
Lietiniams skirtus ingredientus elektriniu plaktuvu išmaišome dubenyje. Iš paruoštos tešlos keptuvėje iškepame blynus. Paruošiame įdarą: į varškę dedame cukrų ir smulkintus persikus. Išmaišome. Į lietinius dedame po porą šaukštų varškės įdaro ir gražiai suvyniojame. Blynelius, kol gražiai apskrus, apkepame keptuvėje ar orkaitėje. Gardžius ir minkštus blynus patiekiame su grietine, mėgstama uogiene, klevų sirupu ar apibarstytus cukraus pudra. Skanaus!

3. Grikių blynai
Ieškantiems maistingesnės tradicinių blynų versijos per šias Užgavėnes verta išbandyti gardžius ir purius grikių blynelius. 4 porcijoms jų paruošti prireiks:
- 2 stiklinių grikių miltų
- 2 stiklinių kvietinių miltų
- 2 su puse stiklinių 3,5 proc. riebumo pieno
- 4 šaukštų citrinos sulčių
- 110 g nesūdyto sviesto
- 2 šaukštų cukraus
- Pusantro arbatinio šaukštelio kepimo sodos
- Arbatinio šaukštelio smulkios druskos
- 2 didelių kiaušinių
- 2 arbatinių šaukštelių vanilės ekstrakto
Sumaišome pieną ir citrinos sultis. Atidedame į šalį keletui minučių pastovėti. Atskirame dubenyje sumaišome grikių ir kvietinius miltus, cukrų, kepimo sodą bei druską. Į sutirštėjusį pieno ir citrinos sulčių mišinį įmušame kiaušinį, įpilame vanilės ekstraktą ir išplakame. Miltų mišinio centre padarome nedidelę duobelę. Pilame į ją pieno ir plakto kiaušinio mišinį bei išlydytą sviestą, o tuomet šauktu ar šakute viską išmaišome iki vientisos masės, tačiau nepermaišome.
Ant viryklės įkaitiname didesnę keptuvę. Dedame į ją gabalėlį sviesto ir tolygiai paskirstome keptuvės paviršiuje. Iš pasiruoštos tešlos keptuvėje formuojame apvalius blynus – vienam naudojame maždaug ketvirtį stiklinės masės. Blynus iš abiejų pusių kepame po 1-2 minutes, kol paviršius gražiai paruduos. Nestandartinius Užgavėnių blynus pateikite su mėgstamu pagardu. Puikiai tinka su grietine!

4. Lengvai paruošiami moliūginiai blyneliai
Nors moliūgai daug kam asocijuojasi su rudens šventėmis, tačiau juos puikiausiai galima panaudoti ir gaminanti išskirtinius blynelius pavasariui pasitikti. Šiems blyneliams reikės:
- 4 stiklinių miltų
- 6 šaukštų rudojo cukraus
- 4 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
- 2 arbatinių šaukštelių kepimo sodos
- Arbatinio šaukštelio smulkios druskos
- 2 stiklinių moliūgo tyrės (su trintuvu sutrinto moliūgo minkštimo)
- 3 su puse stiklinių 3,5 proc. riebumo pieno
- 2 didelių kiaušinių
- 4 šaukštų augalinio aliejaus
Dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, kepimo sodą ir druską. Kitame inde suplakame moliūgo tyrę, cukrų, pieną, įmuštą kiaušinį ir aliejų. Lėtai maišydami į moliūgo tyrės mišinį pamažu supilame miltų mišinį.
Įkaitiname keptuvę ir ant aliejaus ar gabalėlio sviesto kepame blynus. Kiekvienam suformuoti naudojame maždaug ketvirtį stiklinės tešlos. Kepame po 1-2 minutes iš kiekvienos pusės. Šiltus blynus puikiai tiks patiekti su grietine, sirupu ar sviestu. Skanaus!

5. Purūs blyneliai iš kefyro
Pagrindiniu Užgavėnių blynų ingredientu gali tapti ir kefyras. Jis blyneliams suteiks neįtikėtino purumo. 4 porcijoms šių blynelių paruošti prireiks:
- 1 stiklinės kvietinių miltų
- 1 stiklinės 3,2 proc. riebumo kefyro
- 1 kiaušinio
- 3 šaukštų cukraus
- 2 šaukštų išlydyto nesūdyto sviesto
- Pusantro arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- Pusės arbatinio šaukštelio sodos
- Poros žiupsnelių druskos
Dubenėlyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Atskirame inde išplakame kiaušinį, kefyrą, mikrobangų krosnelėje išlydytą sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų. Tuomet pamažu įmaišome miltų mišinį. Paruoštą tešlą atidedame 15 minučių į šalį ir prieš kepant daugiau nebemaišome.
Įkaitintoje keptuvėje ant trupučio aliejaus ar sviesto kepame iš didelio šaukšto tešlos suformuotus blynus. Blynus iš abiejų pusių pakepame, kol gražiai paruduos. Prisikepkite blynų tiek, kad užtektų ir patiems, ir kaimynams ar užsukusiems persirengėliams pavaišinti!