Kava – amžius skaičiuojantis ir mitais apgaubtas tonizuojantis gėrimas, pasak legendos, dar devintame amžiuje atrastas Etiopijoje, kai vienas piemuo pastebėjo, jog paėdusios uogų nuo vieno krūmo ožkos tampa itin aktyvios. Pasibaigus Viduramžiams per Arabiją pasiekusi Europą, iš pradžių kava buvo sutikta įtariai ir kai kurių dvasininkų net vadinama „karčiu šėtono išradimu“, bet sulaukusi ją itin mėgusio popiežiaus Klemenso VIII palaiminimo užkariavo europiečių salonus.
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors į kavą dėl jos tonizuojančio poveikio iki šiol žiūrima atsargiai, saikingai vartojama ji turi teigiamą poveikį žmogaus organizmui. Pastaruoju metu vasarą termometrų stulpeliams šokant iki rekordinių aukštumų, ypač išpopuliarėjo šalti kavos gėrimai.
Kava kenkia? Su saiku – ne!
E. Gavelienė atkreipia dėmesį į kavos vartojimo ypatumus, paneigiančius mitą, kad kava – sveikatai nepalankus gėrimas. „Yra labai nedaug maisto produktų, kurie galėtų pasigirti tokia ilga vartojimo istorija žmonijoje kaip kava. Vien šis faktas rodo, kad kava yra tinkamas vartojimui gėrimas“, – teigia gydytoja.
Taip pat dietologė pažymi, kad viskas priklauso nuo suvartojamo produkto kiekio: žmogui rekomenduojama neviršyti maždaug 2–3 espreso puodelių kofeino kiekio per dieną.
„Toks kavos kiekis turi daug antioksidantų, polifenolių – tai yra priešuždegiminiu poveikiu pasižyminčios medžiagos. Be to, svarbu atsižvelgti ir į kavos paruošimą: jeigu kava nefiltruota, joje yra diterpenų, kurie gali didinti cholesterolio kiekį žmogaus kraujyje. Dėl to asmenims, turintiems polinkį sirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, nutukimu, kitomis medžiagų apykaitos ligomis, patariama rinktis filtruotą kavą“, – pasakoja gydytoja.
2 puodeliai – apsauga nuo infarkto
Be to, specialistė atkreipia dėmesį į dar vieną kavą supantį mitą: „Nors vyrauja manymas, kad kava gali būti kenksminga kraujagyslių ir širdies ligomis sergantiems žmonėms, iš tiesų tai ne visai tiesa, nes 2–3 puodeliai kavos per dieną apsaugo nuo miokardo infarkto. Tiesa, viršyti šio kiekio nepatartina.“
Taip pat atkreipia dėmesį, kad išties, jei asmeniui yra labai smarkiai sukilęs kraujo spaudimas, nereikėtų eksperimentuoti bei gerti kavos papildomai. Tačiau, jei kraujo spaudimas valdomas, saikingas kavos kiekis nėra kenksmingas.
Gydytoja priduria, kad kava pasižymi tonizuojančiu poveikiu, kurį sukelia kofeinas, todėl nerekomenduojama jos gerti vaikams iki 16 metų, besilaukiančioms moterims bei maitinančioms mamoms. Nereiktų kavos vartoti ir antroje dienos pusėje, jeigu vargina nemiga. Taip pat, jei per parą išgeriamas didesnis nei rekomenduojamas kavos kiekis, kofeino bus gaunama per daug, o tai – sveikatai nepalanku.
Ruoškite stipresnę
Patariama namie ruošiant šaltus kavos gėrimus pasidaryti kiek stipresnę nei įprasta kavą.
„Paruoškite kavą sau įprastu būdu, tik šiek tiek stipresnę, nukoškite, kad neliktų tirščių, ir maišykite su mėgstamais ingredientais – augaliniu pienu, sultimis, netgi limonadu. Jei norite gaivinančio gėrimo, rekomenduočiau jį gardinti nesaldžiais ingredientais, pavyzdžiui, braškių sultimis, mėtomis.
Kava be reikalo turi kenksmingo gėrimo reputaciją – vartojant su saiku ji turi teigiamą poveikį!
RECEPTAS
Šalta kava su avokadu
Reikės:
- 1/2 prinokusio avokado;
- 1 puodelio stiprios kavos, atvėsintos;
- 1/4 puodelio saldinto sutirštinto pieno;
- 1/2 puodelio šalto pieno;
- 2 šaukštelių vanilės ekstrakto;
- 2 puodelių ledo kubelių.
Paruošimas:
- Viską, išskyrus ledą, sudėkite į maišytuvą ir sutrinkite mišinį.
- Ledo kubelius padalykite į dvi atšaldytas stiklines.
- Į kiekvieną stiklinę supilkite po pusę šaltos kavos mišinio.
Skanaus!