Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Penktadienis, 31 spalio, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Įdomu » 4 originalūs kalėdiniai receptai: nustebinkite šeimą

4 originalūs kalėdiniai receptai: nustebinkite šeimą

Dainavos gidas
2017-12-19
Įdomu
Laikas: 5 min skaitymo
FacebookTwitter

Jei kada metuose ir verta užsiimti saldumynų gamyba, tai prieš žiemos šventes: Kalėdas ir Naujuosius metus. Smagiausia, kai kalėdiniai receptai yra įdomūs ir pačiam kulinarui, o rezultatas džiugina ir stebina visą šeimą. Tad Gerduva.lt dalijasi keliais originaliais saldumynų receptais jūsų šventiniam stalui.

           1. Tiramisu – tirpstantis itališkas desertas

Kad ir koks skanus pyragas ar tortas būtų, dažnai valgomas jis atsibosta. Tiramisu kavos tortą italai galėtų laikyti įprastu. Tačiau mūsų stalui – tai vis dar egzotiškas delikatesas, puikiai tiksiantis žiemos šventėms paįvairinti.

Ko jums reikės?

5 kiaušinių (geriausia – kaimiški ir kruopščiai nuplauti);

500 g maskarponės sūrio;

150 ml espresso kavos;

50 ml brendžio;

130 g cukraus;

4 š. kakavos;

100 g trapių sausainių.

Gamyba:

Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius. Trynius išplakite su cukrumi, tada plakant toliau įmaišykite maskarponę.

Labai gerai iki putų išplakite baltymus ir atsargiais judesiais iš apačios į viršų įmaišykite maskarponės ir trynių masę.

Įmerkite sausainius į kavą, ištraukite ir išklokite juos pasirinktos formos dugne. Ant viršaus sukrėskite sluoksnį pasiruoštos masės, tuomet vėl sluoksniuokite sausainius, galiausiai vėl krėskite sūrį. Palaikykite tortą šaldytuve bent 8 valandas.

Pabaigoje, prieš patiekiant, ant viršaus per tinklelį užbarstykite kakavos.

Tiesa, jeigu dvejojate, ar turite reikalingą kepimo formą arba planuojate prieš šventes įsigyti naują, jums pravers patarimai, padėsiantys išsirinkti tinkamiausią formą.

Kaip patiekti tiramisu?

Nors Tiramisu sudėtyje yra kavos, šis desertas vis tiek puikiai dera prie puodelio kavos! Visgi patariama jį patiekti pirmoje dienos pusėje, jei norite ramaus nakties miego.

           2. Morkų saldainiai – nepaprastas senelių virtuvės paveldas

Tam, kad artimuosius nustebintumėte neįprastais saldumynais, nebūtina dairytis po užsienio virtuves. Kai kas dar prisimena iš mūsų senelių paveldėtą morkų saldainių receptą. Metas jį panaudoti ir iš įprastų lietuviškų produktų pasigaminti šiuos spalvingus saldumynus.

Ko jums reikės?

  • 2 apelsinų;
  • 1 kg morkų;
  • 100 g želatinos;
  • 80 g cukraus;
  • cukraus pudros barstymui.

Kaip gaminti morkų saldainius?

Su trintuvu ar bulvių tarka susmulkinkite morkas. Į masę supilkite cukrų ir įtarkuokite apelsinų žievelės.

Išspauskite iš apelsinų sultis. Supilkite jas į mažą puodą, kaitinkite ir berkite želatiną. Jai ištirpus, masę supilkite į morkų tyrę ir viską gerai išmaišykite.

Masę išpilkite į didelę kepimo skardą ir palikite stingti šaltoje patalpoje ar šaldytuve. Kai viskas sustings, supjaustykite gabaliukais ir apibarstykite cukraus pudra.

Patiekite:

Tai išskirtinis ir mažai kam pažįstamas skanumynas, tad būtinai jį pristatykite svečiams ir atskirai pasiūlykite paragauti.

           3. Sausainiukai „Macarons“ – stilingos šventės akcentas

Jei atsibodo kalėdiniai keksiukai, vietoje jų prieš šias šventes gaminkite dabar madingus, burnoje tirpstančius sausainiukus „Macarons“.

Ko jums reikės?

Sausainiukams:

  • 4 kiaušinių baltymų;
  • 60 g cukraus;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • 125 g sumaltų ir pakeptų migdolų;
  • 250 g cukraus pudros;
  • konditerinio švirkšto/ maišelio;
  • bent dviejų kepimo skardų
    .

Įdarui:

  • 60 g juodojo šokolado;
  • 20 g pieniško šokolado;
  • 40 ml grietinėlės.

Kaip gaminti „Macarons“?

Maišytuvu išplakite kiaušinių baltymus. Kai putos sustandės, tebeplakant pilkite cukrų ir vanilinį cukrų. Dar paplakus 7 minutes, mentele įmaišykite paruoštus migdolus ir cukraus pudrą.

Masę sudėkite į konditerinį krepšelį (kitaip – „rankovę“ arba „švirkštą“), dvi kepimo popieriumi išklotose skardose formuokite maždaug 5 cm skersmens „Macarons“ puseles. Vandeniu pasišlapinę pirštus, suplokite kauburėlius į „blynelius“. Palikite skardas pusvalandžiui kambaryje, per tą laiką tešla apdžius. Paskui kepkite orkaitėje 10 – 12 min., 80° C temperatūroje.

Iškepus, šiek tiek atkelkite kepimo popierių ir po juo įpilkite kelis šaukštus šalto vandens – tai leis vėliau gražiai atplėšti sausainiukus. Atvėsus, juos nuimkite ir atsargiai išdėliokite atitrauktus vieną nuo kito.

Užvirę grietinėlę joje ištirpinkite šokoladą, masei pravėsus – turėsite įdarą. Juo sutepkite sausainiukus ir – vuolia – „Macarons“ jau paruošti!

Patiekite:

Jei pavyko pagaminti gerus „Macarons“, jie turės standžią formą. Tuomet serviruokite juos sudėtus į sausainiukų bokštą arba piramidę. Patogu vaišintis, o ir stalą puošia.

           4. Šokoladinis tortas su čili pipirais

Tegul šaltą žiemą kalėdinis tortas „apšildo“ jūsų šeimą ir svečius! Dar neteko ragauti šio aštraus šokoladinio skanėsto? Jis skanus, o valgomas dideliu greičiu tikrai privers veidą išmušti raudoniu.

Ko jums reikės?                                                            

  • 1 čili pipiro;
  • 50 g kakavos;
  • 200 g juodo šokolado (kuo daugiau jame kakavos, tuo geriau);
  • 100 g migdolų;
  • 50 g lazdyno riešutų;
  • 4 š. miltų;
  • 5 kiaušinių;
  • 1/2 a. š. kepimo miltelių;
  • 150 g rudojo cukraus;
  • 180 sviesto;
  • 4 š. vandens;
  • Pabarstymui – cukraus pudros arba kokoso drožlių, arba vieno ištirpinto mėgstamo šokolado.

Kaip gaminti?

Pusę migdolų sumalkite. Kitą pusę drauge su lazdyno riešutais susmulkinkite peiliu. Visus riešutus sumaišykite ir šiek tiek pakepinkite keptuvėje be aliejaus.

Atskirai trintuvu arba peiliu (tačiau labai smulkiai) susmulkinkite čili pipirą (tik nepamirškite prieš tai iš jo išimti sėklų).

Tirpinkite šokoladą ir sviestą ant pačios mažiausios ugnies arba įstatę dubenį į karšto vandens vonelę. Tirpindami maišykite ir palengva pilkite cukrų, kakavą, susmulkintą pipirą, kiaušinių trynius, pakepintus ir susmulkintus riešutus, su kepimo milteliais sumaišytus miltus, vandenį. Pabaigoje sudėkite išplaktus kiaušinių baltymus.

Masę supilkite į sviestu pateptą kepimo skardą. Skarda gali būti stačiakampė, apvali ar kitokia (skaitykite daugiau, jei nežinote, kaip išsirinkti kepimo formą).

Apie 35 – 40 minučių kepkite orkaitėje, 180°C temperatūroje.

Patiekite:

Atšaldytą tortą pabarstykite cukraus pudra arba kokoso drožlėmis. Taip pat galite jį aplieti lydytu šokoladu, tik šiek tiek palaukite, kol sustings.

Idealiai tiks Kalėdų pusryčiams prie kavos.

Jau susipažinote su 4 neįprastais šventiniais receptais – išsirinkite savo, pasirūpinkite ingredientais ir nustebinkite artimuosius!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas
Grožis

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28
Beprotišką tempą sostinėje Kristina ir Aurimas iškeitė į Vidzgirio miško ramybę Alytuje
Alytus

Beprotišką tempą sostinėje Kristina ir Aurimas iškeitė į Vidzgirio miško ramybę Alytuje

2025-10-15
Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos
Įdomu

Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos

2025-10-13
Šuo
Aplinka

Nuo „puppuccino“ iki gimtadienio tortų: kur slypi balansas tarp naujų tendencijų ir šuns gerovės?

2025-10-09
Fejerverkai
Aktualijos

Šventė be traumų: ką parodė šių metų incidentai, gaisrai ir teisėsauga

2025-09-26
Atsitiktinumas ar strategija: kaip gimsta viral turinys?
Įdomu

Atsitiktinumas ar strategija: kaip gimsta viral turinys?

2025-09-10

Skaitoma

Koks yra geras ūkininkas pasak gyventojų ir pačių ūkininkų?

Ūkininkauti renkasi vis daugiau jaunų žmonių: paaiškino, kas lemia sėkmingą ūkio startą

2025-10-28
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos

Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos

2025-10-13
Būkite kantrūs – Vėlinių savaitgalį kelyje bus ir ypač retai vairuojantys

Būkite kantrūs – Vėlinių savaitgalį kelyje bus ir ypač retai vairuojantys

2025-10-30
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų

2025-10-31
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31

Skaitomiausia

Koks yra geras ūkininkas pasak gyventojų ir pačių ūkininkų?

Ūkininkauti renkasi vis daugiau jaunų žmonių: paaiškino, kas lemia sėkmingą ūkio startą

2025-10-28
Mangai

Ką reikėtų žinoti apie džiovintus mangus?

2022-01-25
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas