Dainavos gidas
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Alytus
  • Birštonas
  • Druskininkai
  • Lazdijai
  • Šalčininkai
  • Trakai
  • Varėna
Šeštadienis, 5 liepos, 2025
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Dainavos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Iš istorijos aruodų – patiekalai iš kiaušinių šventiniam stalui ir kiekvienai dienai

Iš istorijos aruodų – patiekalai iš kiaušinių šventiniam stalui ir kiekvienai dienai

Paulius Liškauskas
2023-01-05
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Kiaušinių sūris

Kiaušinių sūris

FacebookTwitter

Jau nuo XVIII amžiaus kulinarinių knygų autoriai į savo darbus yra įtraukę skyrelius su patiekalų iš kiaušinių receptais, nes be jų neapsieina nei kasdienis, nei šventinis stalas. Daugelis šių receptų šiandien naudojami retai, tačiau šie patiekalai gali būti puikus priedas prie šventinių vaišių arba nepaprastai kasdienybei.

 

Jungtinės Lietuvos paukštininkystės asociacijos (LPA) ir edukacinio projekto „Kiaušinis – tai jėga!“ ekspertai tiek senose, tiek moderniose kulinarijos knygose surado keliolika receptų. Juos pagamino maisto technologė Natalija Lagzdinia (Natālija Lagzdiņa).

 

Kulinarinių knygų autoriai jau nuo seno ne tik siūlydavo valgių receptus, bet taip pat šviesdavo skaitytojus apie skirtingų produktų maistingumą. Pavyzdžiui, 1956 m. Stokholme išleistos knygos „Kasdienis ir šventinis stalas“ autorė Malvynė Kruonė-Balduma (Malvīne Krone-Balduma) patiekalų iš kiaušinių skyriaus įvade rašo:

 

„Kiaušiniai yra visavertis maistas, nes juose yra visos organizmui reikalingos medžiagos. Vištų kiaušiniuose yra 73,7 proc. vandens, 14,8 proc. baltymų, 10,5 proc. riebalų, mineralinių medžiagų ir vitaminų. Tačiau vertingiausia maisto medžiaga vis dėlto laikomas kiaušinio trynys, kuris turi riebalų, vitaminų, geležies, fosforo ir kalcio junginių. Kiaušinio trynys taip pat turi daugiau skoninių medžiagų“.

 

Lietuvos paukštininkystės asociacija ir „Kiaušinis – tai jėga!“ iniciatyva siūlo pasigaminti patiekalų iš kiaušinių pagal receptus, kuriuos saugo senosios kulinarinės knygos!

 

XVIII a. patiekalų iš kiaušinių receptai

 

Seniausi patiekalų iš kiaušinių, kaip ir daugelio kitų patiekalų receptai, randami 1795 m. išleistoje knygoje, kuri vadinasi „Pirmoji kulinarinė knyga“ (la. „Tā pirmā pavāru grāmata”). Knygos leidėjas ir sudarytojas buvo Rubenės kunigas Kristofas Harderis (Kristofs Harders) (1747–1818).

 

Knygoje yra atskiras skyrius, skirtas patiekalams iš pieno ir kiaušinių. Čia galima perskaityti ir, tikėtina, seniausią buberto receptą! Išsaugojome ir senovinę leksiką.

 

Bubertas iš aštuonių kiaušinių trynių

Bubertas

 

Įmuškite aštuonis kiaušinių trynius ir juos gerai išplakite su muskato žiedais, druska ir cukrumi. Paimkite maždaug vieną stuopą (stuopa = 1,2 l) grietinėlės ir gerai išplakite su stangria šluotele,  ištepkite vieną dubenį šaltu sviestu, supilkite mišinį ir baikite ruošti karštame vandenyje.

 

Dar vienas šventinis patiekalas iš kiaušinių, pieno, razinų ir migdolų, kuriuo galima nustebinti šventės svečius:

 

Kiaušinių sūris

Kiaušinių sūris

Pusantros stuopos (stuopa = 1,2 l) pieno paimkite 10–12 kiaušinių, gerai viską suplakite šluotele, tada supilkite į dubenį ir įdėkite į puodą, ten įpilkite tiek šalto vandens, kad jis stovėtų iki dubens krašto, pastatykite ant ugnies, tačiau neuždenkite. Kai tik pradeda šiek tiek kietėti, tada tuoj pat nukelkite, nes paskui jau savaime tirštės. Tada sluoksniuokite į formeles su pusiau virtomis razinomis ir migdolų griežinėliais. Patiekiant apdėliokite migdolais ir razinomis bei apibarstykite cinamonu ir cukrumi.

 

Puikus receptas, kurį galima panaudoti gaminant pusryčius kitą dieną po šventės. Toks omletas patiks ir vaikams, ir suaugusiems.

 

XX a. pradžios desertai su kiaušiniais

 

1905 m. išleistoje „Praktinėje kulinarinėje knygoje“ galima rasti 1745 sočių patiekalų receptus, tarp jų ir vieną ypatingą desertą, kuriam pagaminti naudoti kiaušiniai.

 

Ledinis šokoladas su kiaušiniais

Ledinis šokoladas

Sudėtis (8–10 asmenų):

  • ½ svaro (1 svaras = 453 g) šokolado
  • 1 ½ stuopos (stuopa = 1,2 l) pieno
  • 5–6 lotai (1 lotas = 12,7 g) cukraus
  • 5–6 kiaušiniai
  • ½ ankšties vanilės

 

Gaminimo eiga:

½ svaro sulaužyto į gabalus šokolado ištirpinti ½ stuopos karštame piene, 5–6 kiaušinių trynius pusvalandį plakite su 5–6 lotais cukraus, užvirinkite 1 stuopą pieno, pridėkite praskiesto šokolado, leiskite užvirti, kiaušinių masę sumaišykite su ½ smulkintos vanilės ankštimi ir viską plakite tol, kol šokoladas suputos. Kai šokoladas visiškai atvės, supilkite jį į šaldymo indą ir palikite ten 1–2 valandoms lede. Šokoladą supilstykite į aukštas stiklines ir ant stalo patiekite labai šaltą.

 

Senovinis baltos mišrainės receptas

Balta mišrainė

Šiais laikais retai kuri nors šventė būna be baltos mišrainės, bet kodėl gi šį kartą nepabandžius pasigaminti šių salotų pagal senovinį receptą ir nustebinti savo svečius? Šį receptą rasite knygoje „Senolių receptai ir naudingi patarimai“, kuri išleista 1990 m., joje pateikiami senoviniai patiekalų receptai.

 

Balta mišrainė

  • 400 g šalto veršienos kepsnio
  • 2 silkės
  • 2 rauginti agurkai
  • 4 virti kiaušiniai
  • 6 virtos bulvės
  • 6 obuoliai
  • Burokėliai

 

Gaminimo eiga:

Viską supjaustykite kubeliais. Po to išimkite kaulus iš dviejų virtų silkių ir smulkiai sukapokite.

 

Lietuvos paukštininkystės asociacija kviečia į savo kasdienį valgiaraštį įtraukti sveiką produktą – kiaušinius, kuriuose yra 13 skirtingų žmogaus organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus
Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos
Laisvalaikis

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12

Skaitoma

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Aiškėja, kas taps Dzūkijos paukščiu

Aiškėja, kas taps Dzūkijos paukščiu

2015-06-28
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
papuošalai

Patarimai, kaip priderinti papuošalus prie kiekvienos aprangos

2022-09-02

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01

Reklama

Proneta Proneta Proneta
Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Dainavos krašto naujienų portalas, skelbiantis Tau aktualias žinias ir įvykius.

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02

Skaitomiausia

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Aiškėja, kas taps Dzūkijos paukščiu

Aiškėja, kas taps Dzūkijos paukščiu

2015-06-28
  • Rašyti redakcijai
  • Privatumo politika
  • Reklama
  • Susisiekite

© Dainavos gidas

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Sportas
  • Įdomu
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika

© Dainavos gidas